Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Tudjon meg TÖBBET 5 PERC ALATT!
A „menedzserátok” nem az idősek betegsége​ A sok vezetés is okozhat kismedencei gyulladást!​ Az Affidea-nál is elérhető a sztereotaxiás mintavétel​

Mit jelent az MR-vizsgálat és mire alkalmas?

Tudta, hogy az MRI mágneses erőtérrel működik, és nincs negatív hatással a szervezetre? Ez az alig pár évtizede működő képalkotó eljárás ma már rutinvizsgálatnak számít szerte a világon. Itt Magyarországon, az Affideánál közel 100.000 MR-vizsgálatot végzünk évente.

Lássa minél előbb a teljes képet!

Gyors időpontfoglalás, egyes esetekben akár 4 órán belül elkészült lelettel! Foglaljon időpontot ügyfélszolgálatunkon keresztül!
Bejelentkezés

MR-vizsgálatok

További MR-vizsgálattípusainkról bővebb tájékoztatást ügyfélszolgálatunktól kérhet. Lépjen velünk kapcsolatba!

Koponya

 • Agykoponya
 • Arckoponya (orrmelléküreg)
 • Agyalapi mirigy (hypophysis,sella)
 • Belső fül
 • Szemüreg (orbita)
 • Agyi erek (angiographia)

Nyak

 • Nyaki lágyrész

Mellkas

 • Mellkas
 • Szív
 • Emlő

Gerinc

 • Nyaki Gerinc
 • Háti gerinc
 • Ágyéki gerinc (lumbalis)
 • Keresztcsont (sacrum)
 • Teljes gerinc

Has-medence

 • Hasi
 • Medence
 • Prosztata multiparametrikus MR
 • Has-kismedencei MR
 • Vékonybél (enterographia)

Végtag

 • Csípő ízület MR-vizsgálat (protézis beültetés után)
 • Ízületek
 • Lágyrész

Teljes test

 • Teljes test

MRI, azaz képalkotás a mágneses erő segítségével

Az MRI betűszó (magnetic resonance imaging) jelentése mágnesesrezonancia-képalkotás. Ez a diagnosztikai eljárás viszonylag fiatalnak számít az egészségügyben, 1977-ben készítették az első MRI felvételt egy beteg mellkasáról. Az első professzionális MR készülékek az 1990-es években jelentek meg világszerte, ma már rutin képalkotó eszköznek számítanak. Az MR működésének alapelve, hogy egy erős, állandó mágneses tér segítségével a berendezés rendkívül részletes képet rajzol az élő szervezet finom struktúráiról, így a lágy szövetek feltérképezésében nincs versenytársa. Itt nálunk az Affideánál a leggyakrabban gerinc, térd, koponya, és az elmúlt évek technikai fejlődésének köszönhetően, ma már has és kismedence vizsgálatokat is végzünk. De kiválóan alkalmazható a nyak, az emlő és akár az egész test diagnosztikai vizsgálatára is.

Az MRI mágneses erőterének nincs negatív hatása

Kétségtelen tény, hogy az MRI előnye a CT-technológiával szemben, hogy nem jár sugárterheléssel, hiszen a felvételek elkészítéséhez mágneses erőteret alkalmaz. Az MR-berendezések térerejét a Tesla mérőszámok mutatják. Általában a hazai egészségügyben 1,5 Teslás gépeket használnak, ugyanakkor már elérhető a privát ellátásban 3 Teslás berendezés is – az Affidea Magyarországnál az Affidea Váci Greens Egészségközpontban volt először ilyen MR-készülék. Ez utóbbi erősebb jelet produkál, a kontrasztkülönbségek hangsúlyosabbá válnak, így az egyes szövetek egymástól való elkülönítése javul, ugyanakkor léteznek olyan MR-vizsgálatok, amikor a 1,5 Teslás gépek használata optimálisabb és hatékonyabb. Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy vajon ez a mágneses erőtér hogyan hat az élő szervezetre. Az eddigi tapasztalatok semmilyen negatív hatást nem mutattak ki. Ugyanakkor a mágneses mező jelenléte miatt nagyon fontos biztonsági szabályokat kell betartani: a fémtartalmú eszközöket, fém klipszeket, piercingeket nem szabad bevinni a vizsgálótérbe. Azok a páciensek, akiknek a szervezetében mágneses erőre reagáló fém található egészségügyi okokból, nem vizsgálhatók MR-géppel.

Gyakorlati tudnivalók az MR-vizsgálatokról

Az MR-vizsgálat teljesen fájdalommentes. A páciens egy csőszerű alagútba fekszik, amelynek feladata, hogy a lehető legegységesebb mágneses mezőt állítsa elő. Sokan ebben a csőben klausztrofóbiásnak érzik magukat, ugyanakkor ma már elérhetők a nagyobb, 70 cm-es alagútátmérőjű gépek is, melyek tágasabb érzést nyújtanak a páciensnek. Szintén segítenek a kiegészítő kényelmi eszközök: a különböző párnák, emelők, tükrök növelik a beteg komfortérzését. A gépek hangja erőteljes, de ezt füldugóval enyhítik, illetve a modernebb berendezések decibelterhelése is természetesen alacsonyabb. Szintén nagyon fontos szempont a betegek részéről egy- egy testrész vizsgálati idejének a hossza, amely elsősorban az adott berendezés típusától és az azon elérhető opcióktól függ. Az MR-berendezésekben minden korosztály vizsgálható, de csecsemők, kisgyermekek, eszméletlen, klausztrofóbiás, továbbá akaratlan mozgást végző betegek esetében szükség lehet nyugtatásra, illetve altatásra. Terhesség és szoptatás idején a kezelőorvos és a vizsgálatot végző radiológus dönti el, hogy elvégezhető-e az MR-vizsgálat.

Hogyan zajlik az MR-vizsgálat?

Az előzetes konzultációt, egészségi állapot-felmérést követően kezdődhet a vizsgálat. A vizsgálóegységbe, azaz az alagútba többnyire hanyatt fekvő helyzetben kell befeküdnie a páciensnek. Egy-egy testtájék vizsgálata általában 15-40 percig tart, amely több mérési sorozatból tevődik össze. Egy-egy sorozat közben (2-4 perc) nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A vizsgálat végét az operátor, asszisztens jelzi. Bizonyos esetekben szükség lehet intravénás kontrasztanyag beadására is, amelynek segítségével jobban elkülöníthetők bizonyos szövetrészek, például a daganatok az egészséges részektől. Ez a jód alapú kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés), ritkán lehet súlyos. A kontrasztanyag a vese segítségével ürül ki a szervezetből, így a kontrasztanyagos MR-vizsgálat előtt minden esetben kötelező a laborvizsgálat szérum-kreatinin- és az eGFR-érték meghatározással.

MR-vizsgálat árak

MR-vizsgálat natív, régiónként (agykoponya, arckoponya, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc, keresztcsonti izület, csípő, váll, könyök, csukló, kézfej, térd, boka, lábfej, comb, felkar, alkar, mellkas, has, kismedence)
Sürgősségi leletezés elérhető!
54 000 Ft
MR-vizsgálat natív+ kontrasztanyagos régiónként (agykoponya, arckoponya, sella, belső fül, orbita, nyaki lágyrész, emlő, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc, keresztcsonti izület, csípő, váll, könyök, csukló, kézfej, térd, boka, lábfej, comb, felkar, alkar, mellkas, has, kismedence)
Sürgősségi leletezés elérhető!
109 000 Ft
Multiparametrikus prosztata MR 109 000 Ft
Májspecifikus MR-vizsgálat erre a célra kifejlesztett speciális kontrasztanyaggal (Primovist) 155 000 Ft
MR Agykoponya natív + angiográfia
Sürgősségi leletezés elérhető!
66 000 Ft
MR Agykoponya natív+ kontrasztanyagos + angiográfia
Sürgősségi leletezés elérhető!
115 000 Ft
MR teljes gerinc natív
Sürgősségi leletezés elérhető!
130 000 Ft
MR Teljes gerinc natív + kontrasztanyagos
Sürgősségi leletezés elérhető!
168 000 Ft
Emlő MR szilikon mérésekkel natív 80 000 Ft
Emlő MR szilikon mérésekkel natív + kontrasztanyagos 114 000 Ft
MR Teljes test natív 180 000 Ft
MR Has-medence natív
Sürgősségi leletezés elérhető!
96 000 Ft
MR Has-kismedence vizsgálat natív + kontrasztanyagos
Sürgősségi leletezés elérhető!
160 000 Ft
MR enterográfia 130 000 Ft
MR Kiegészítő vizsgálatok (kolangiográfia/MRCP)**
Sürgősségi leletezés elérhető!
16 200 Ft
Csak kontrasztanyagos vizsgálat régiónként *** 70 200 Ft
Csípő ízület Mr-vizsgálat (protézis beültetés után) 70 200 Ft
Csípő ízület Mr-vizsgálat (protézis beültetés után) natív+kontrasztanyagos 113 400 Ft
*A 18:00-20:00 óra közötti vizsgálatok esetében másnap délelott 10:00 óráig garantáljuk a lelet elküldését
**csak alapvizsgálat kiegészítéseként
***csak ugyanazon berendezésen készült natív vizsgálat utólagos kiegészítéseként végezhető


Kórházi árlista

Bejelentkezés

Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

1054 Budapest, Szabadság tér 7.

Affidea Váci Greens Egészségközpont

1138 Budapest, Föveny u. 4-6.

Affidea Pétefy Sándor Utcai Korház és Baleseti Központ

1076 Budapest, Péterfy S. utca 8-20.

Affidea MH-EK II.-es Telephely (MÁV)

1062 Budapest, Dózsa György út 112. D épület Aula (Pálmakert)

Affidea Győr

9024 Győr, Vasvári Pál u 2–4., bejárat a Tihanyi Árpád út felől

Bejelentkezés