Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat

Mit jelent az MR-vizsgálat és mire alkalmas?

Tudta, hogy az MRI mágneses erőtérrel működik, és nincs negatív hatással a szervezetre? Ez az alig pár évtizede működő képalkotó eljárás ma már rutinvizsgálatnak számít szerte a világon. Itt Magyarországon, az Affideánál közel 100.000 MR-vizsgálatot végzünk évente.

További
MR-vizsgálatok

További MR-vizsgálattípusainkról bővebb tájékoztatást ügyfélszolgálatunktól kérhet. Lépjen velünk kapcsolatba!

 • Ágyéki gerinc MR
 • Csontos medence MR
 • Enterokgraphia MR
 • Hasi lágyrész MR
 • Háti gerinc MR
 • Koponya angiographia MR
 • Könyök MR
 • Lágyrész (comb, felkar) MR
 • Multiparametrikus prosztata MR
 • Nyaki lágyrész MR
 • Orbita MR
 • Orrmelléküreg MR
 • Sacrum MR
 • Teljes gerinc MR
 • Végtag MR

MRI, azaz képalkotás a mágneses erő segítségével

Az MRI betűszó (magnetic resonance imaging) jelentése mágnesesrezonancia-képalkotás. Ez a diagnosztikai eljárás viszonylag fiatalnak számít az egészségügyben, 1977-ben készítették az első MRI felvételt egy beteg mellkasáról. Az első professzionális MR készülékek az 1990-es években jelentek meg világszerte, ma már rutin képalkotó eszköznek számítanak. Az MR működésének alapelve, hogy egy erős, állandó mágneses tér segítségével a berendezés rendkívül részletes képet rajzol az élő szervezet finom struktúráiról, így a lágy szövetek feltérképezésében nincs versenytársa. Itt nálunk az Affideánál a leggyakrabban gerinc, térd, koponya, és az elmúlt évek technikai fejlődésének köszönhetően, ma már has és kismedence vizsgálatokat is végzünk. De kiválóan alkalmazható a nyak, az emlő és akár az egész test diagnosztikai vizsgálatára is.

Az MRI mágneses erőterének nincs negatív hatása

Kétségtelen tény, hogy az MRI előnye a CT-technológiával szemben, hogy nem jár sugárterheléssel, hiszen a felvételek elkészítéséhez mágneses erőteret alkalmaz. Az MR-berendezések térerejét a Tesla mérőszámok mutatják. Általában a hazai egészségügyben 1,5 Teslás gépeket használnak, ugyanakkor már elérhető a privát ellátásban 3 Teslás berendezés is – az Affidea Magyarországnál az Affidea Váci Greens Egészségközpontban volt először ilyen MR-készülék. Ez utóbbi erősebb jelet produkál, a kontrasztkülönbségek hangsúlyosabbá válnak, így az egyes szövetek egymástól való elkülönítése javul, ugyanakkor léteznek olyan MR vizsgálatok, amikor a 1,5 Teslás gépek használata optimálisabb és hatékonyabb. Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy vajon ez a mágneses erőtér hogyan hat az élő szervezetre. Az eddigi tapasztalatok semmilyen negatív hatást nem mutattak ki. Ugyanakkor a mágneses mező jelenléte miatt nagyon fontos biztonsági szabályokat kell betartani: a fémtartalmú eszközöket, fém klipszeket, piercingeket nem szabad bevinni a vizsgálótérbe. Azok a páciensek, akiknek a szervezetében mágneses erőre reagáló fém található egészségügyi okokból, nem vizsgálhatók MR-géppel.

Gyakorlati tudnivalók az MR-vizsgálatokról

Az MR-vizsgálat teljesen fájdalommentes. A páciens egy csőszerű alagútba fekszik, amelynek feladata, hogy a lehető legegységesebb mágneses mezőt állítsa elő. Sokan ebben a csőben klausztrofóbiásnak érzik magukat, ugyanakkor ma már elérhetők a nagyobb, 70 cm-es alagútátmérőjű gépek is, melyek tágasabb érzést nyújtanak a páciensnek. Szintén segítenek a kiegészítő kényelmi eszközök: a különböző párnák, emelők, tükrök növelik a beteg komfortérzését. A gépek hangja erőteljes, de ezt füldugóval enyhítik, illetve a modernebb berendezések decibelterhelése is természetesen alacsonyabb. Szintén nagyon fontos szempont a betegek részéről egy- egy testrész vizsgálati idejének a hossza, amely elsősorban az adott berendezés típusától és az azon elérhető opcióktól függ. Az MR-berendezésekben minden korosztály vizsgálható, de csecsemők, kisgyermekek, eszméletlen, klausztrofóbiás, továbbá akaratlan mozgást végző betegek esetében szükség lehet nyugtatásra, illetve altatásra. Terhesség és szoptatás idején a kezelőorvos és a vizsgálatot végző radiológus dönti el, hogy elvégezhető-e az MR-vizsgálat.

Hogyan zajlik az MR-vizsgálat?

Az előzetes konzultációt, egészségi állapot-felmérést követően kezdődhet a vizsgálat. A vizsgálóegységbe, azaz az alagútba többnyire hanyatt fekvő helyzetben kell befeküdnie a páciensnek. Egy-egy testtájék vizsgálata általában 15-40 percig tart, amely több mérési sorozatból tevődik össze. Egy-egy sorozat közben (2-4 perc) nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A vizsgálat végét az operátor, asszisztens jelzi. Bizonyos esetekben szükség lehet intravénás kontrasztanyag beadására is, amelynek segítségével jobban elkülöníthetők bizonyos szövetrészek, például a daganatok az egészséges részektől. Ez a jód alapú kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés), ritkán lehet súlyos. A kontrasztanyag a vese segítségével ürül ki a szervezetből, így a kontrasztanyagos MR vizsgálat előtt minden esetben kötelező a laborvizsgálat szérum-kreatinin- és az eGFR-érték meghatározással.

MR-vizsgálat árak

MR-vizsgálat natív, régiónként (agykoponya, arckoponya, sella, belső fül, orbita, nyaki lágyrész, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc, keresztcsonti izület, csípő, váll, könyök, csukló, kézfej, térd, boka, lábfej, comb, felkar, alkar, mellkas, has, medence)
Sürgősségi leletezés elérhető!
43 000 Ft
MR-vizsgálat (lábfej, boka, térd, kéz, csukló, könyök)
Sürgősségi leletezés elérhető!
36 550 Ft
MR-vizsgálat natív+ kontrasztos régiónként (agykoponya, arckoponya, sella, belső fül, orbita, nyaki lágyrész, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc, keresztcsonti izület, csípő, váll, könyök, csukló, kézfej, térd, boka, lábfej, comb, felkar, alkar, mellkas, has, medence)
Sürgősségi leletezés elérhető!
93 000 Ft
Multiparametrikus prosztata MR
Sürgősségi leletezés elérhető!
93 000 Ft
Májspecifikus MR-vizsgálat erre a célra kifejlesztett speciális kontrasztanyaggal (Primovist) 130 000 Ft
MR agykoponya natív 3D angio
Sürgősségi leletezés elérhető!
49 000 Ft
MR agykoponya natív+ kontrasztos + angio 99 000 Ft
MR teljes gerinc natív
Sürgősségi leletezés elérhető!
105 000 Ft
MR teljes gerinc natív + kontrasztos
Sürgősségi leletezés elérhető!
145 000 Ft
Emlő MR szilikon mérésekkel 55 000 Ft
Emlő MR szilikon mérésekkel natív + kontrasztos 98 000 Ft
MR teljes test natív 140 000 Ft
MR vese artéria angio - natív
Sürgősségi leletezés elérhető!
43 000 Ft
MR has-medence natív
Sürgősségi leletezés elérhető!
76 000 Ft
MR has-kismedence vizsgálat natív + kontrasztos
Sürgősségi leletezés elérhető!
115 000 Ft
Kolangiográfia/ MRCP (MR Has natív kiegészítő vizsgálataként végezhető)
Sürgősségi leletezés elérhető!
10 000 Ft
MR enterográfia
Sürgősségi leletezés elérhető!
100 000 Ft
MR kiegészítő vizsgálatok és urográfia** 14 000 Ft
Csak kontrasztos vizsgálat régiónként *** 58 000 Ft
Transrectalis MR (has, kismedence MR-vizsgálattal) 125 000 Ft
MR szív vizsgálat natív 56 000 Ft
MR szív vizsgálat natív+kontrasztos 110 000 Ft
*A 18:00-20:00 óra közötti vizsgálatok esetében másnap délelott 10:00 óráig garantáljuk a lelet elküldését
**csak alapvizsgálat kiegészítéseként
***csak kiegészítő vizsgálatként végezhető

Bejelentkezés

Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

1054 Budapest, Szabadság tér 7.

Affidea Mammunt II. Egészségközpont

1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II., 4. emelet

Affidea Váci Greens Egészségközpont

1138 Budapest, Föveny u. 4-6.

Bejelentkezés