Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Tudjon meg TÖBBET 5 PERC ALATT!
Korai stádiumban felfedezve az emlődaganat még jó eséllyel gyógyítható!​ Az Affidea-nál is elérhető a sztereotaxiás mintavétel​ Évente 7 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálat zajlik hazánkban​

Mit jelent a Mammográfia és mire alkalmas?

Tudta, hogy minden tizedik magyar nő megbetegszik mellrákban? De tény az is, hogy a korai stádiumban felismert rosszindulatú emlődaganat jó eséllyel kezelhető és meggyógyítható.

Lássa minél előbb a teljes képet!

Gyors időpontfoglalás, egyes esetekben akár 4 órán belül elkészült lelettel! Foglaljon időpontot ügyfélszolgálatunkon keresztül!
Bejelentkezés

Mammográfia

A mammográfia a mellek speciális röntgenvizsgálata, ami kiemelt szerepet játszik a mellrák korai felismerésében. Ez az eljárás képes kimutatni akár a fél centiméter átmérőjű, korai daganatos elváltozást is. Maga a vizsgálat körülbelül öt percig tart és állva történik. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a melleket – egyenként – speciális műanyag lemezek segítségével összenyomják, majd kétirányú röntgenfelvételt készítenek róluk. A hagyományos mammográfiai vizsgálat alapvetően nem fájdalmas, de a mellek összenyomása kellemetlen lehet. Az Affideában mindent megteszünk azért, hogy ezt a kompressziós érzést csökkentsük, illetve már nálunk is elérhető önkompressziós mammográf (az Affidea Mammut II. Egészségközpontunkban), amelynél maga a páciens irányíthatja a gép által kifejtett nyomást.

Az emlődaganat bárkit érinthet

A mellrák a tüdődaganatok után a hölgyek körében a leggyakoribb ráktípusnak számít Magyarországon. Évente közel 9-10.000 nőt diagnosztizálnak rosszindulatú emlődaganattal és közel 2000-en vesztik életüket ezen betegség következtében.1 A mellrák kifejezetten a nyugati világban gyakori, Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jóval sűrűbben fordul elő, mint a fejlődő és keleti országokban. Szerencsére a mellrák – más rosszindulatú daganatos betegségekhez hasonlóan – korai stádiumban felismerve jól kezelhető, és az esetek többségében gyógyítható.

1 Nemzeti Rákregiszter www.onkol.hu

A 35 év feletti nőknek évente ajánlott a mellrákszűrés

Az emlődaganat kialakulását genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt befolyásolják. A betegség korai diagnosztizálásának alapfeltétele, hogy a hölgyek 35 éves kor felett évente ajánlott, hogy szűrővizsgálaton vegyenek részt, amelynek alapmódszere a mammográfiás vizsgálat.
Mindazok – akiknek a családjában már előfordult mellrák – kiemelt kockázati csoportba tartoznak, de az elhízott, dohányzó, mozgásszegény életmódot folytató hölgyek körében is gyakoribb a betegség előfordulása. A 35 év felett gyermeket vállalók vagy a gyermektelen középkorú nők szintén hajlamosabbak a rosszindulatú emlődaganatra. Ha valakinél jelen van a genetikai tényező (BRCA1 és BRCA2 gének mutációi), akkor neki évente mellrákszűrésre kell járni. Otthon is érdemes rendszeresen önvizsgálatot végezni. Ha ennek során bármilyen szokatlant észlelünk az emlő alakját illetően, korábban nem tapintott csomót fedezünk fel, illetve megváltozik a mellek bőrfelülete, esetleg a mellbimbó váladékozását érzékeljük, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ne feledje senki, a mellrák korai stádiumban nem jár fájdalommal, a daganatot csak mammográfiás vizsgálattal lehet feltárni.

Ezt kell tudni az emlőrákszűrésről!

Nagyon sok nő hatékony szűrő módszernek tekinti az ultrahangos, illetve a nőgyógyászati vizsgálaton történő fizikális (tapintásos) vizsgálatot is, holott a szakmailag támogatott emlőrákszűrés röntgen mammográfiával történik. A mammográfia nem hagyható el az emlőrákszűrés folyamatából, hiszen léteznek olyan elváltozások – pl. a mikromeszesedések – amelyek csak ezzel a módszerrel láthatók. Az Affidea központjaiban a komplex szűrést ajánljuk a hölgyeknek, amelyben a mammográfiát kiegészíti egy fizikai és egy ultrahangos vizsgálat is, ugyanis ez a három módszer együttesen képes a legátfogóbb képet adni az emlő állapotáról és szerkezetéről. Az ultrahang vizsgálat során a hónalj és a kulcscsont környéki régiókat is feltérképezik, illetve amennyiben elváltozást tárnak fel a szűrés folyamán, biopsziás mintavétel történik. A szövettani eredmény határozza meg pontosan az adott elváltozás mibenlétét, hogy jó vagy rosszindulatú daganatról, esetleg valamilyen egyébről van-e szó.

Implantátum esetén ajánlott az emlő MRI

Az emlő diagnosztika része lehet bizonyos esetekben az emlő MR-vizsgálata is, mely során áttekinthető az emlők teljes állománya és jól megítélhető az esetlegesen beültetett implantátumok szerkezete, állapota is. Az MRI az emlőben található elváltozást karakterizálja, illetve megmutatja annak térbeli kiterjedését, sok esetben itt derül ki az is, ha a másik emlőben is elindult valamilyen kóros folyamat. A mellrákkal diagnosztizált, de már gyógyult betegek esetében nagyon fontos a meghatározott intervallummal végzett rendszeres kontroll, amely általában komplex vizsgálattal (mammográfia + ultrahang+ fizikális vizsgálat) történik. Előfordul kiegészítő vizsgálatként kontrasztanyagos mammográfia is, ennél intravénásan kontrasztanyagot fecskendeznek a véráramba, amit bizonyos emlőelváltozások fokozott mértékben vesznek fel, így sokkal jobban láthatók, a kiterjedésük, jellegük meghatározása is sokkal pontosabb.

A mammográfia nem jár fokozott sugárterheléssel

A mammográfia az emlők speciális röntgenvizsgálata, amelynek során az emlőkről két irányból készít felvételeket a mammográf. Ez az eljárás képes kimutatni akár a fél centiméter átmérőjű, korai daganatos elváltozást is. A mammográfiának nincs mellékhatása, és csak minimális sugárterheléssel jár. Az Affidea magánegészségügyi központjaiban teljesen digitális mammográfokat használunk, amelyek a hagyományos, analóg módszerhez képest kisebb sugárterheléssel működnek. A módszer diagnosztikus érzékenysége az emlő alapszerkezetétől függ, és eléri a 80-85%-ot, mely tovább javítható 3D tomoszintézis technikával. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vizsgálat során mindkét standard irányból vékony rétegű sorozat felvételek készülnek az emlőről. Ez főleg a sűrű szerkezetű emlőkben segíti a kis méretű invazív rákok felismerését.

A mammográfiás vizsgálat nem kellemetlen

A hölgyek jó része a mammográf által kifejtett kompressziótól tart a leginkább, holott a vizsgálat alatt érzékelhető nyomás professzionális szakasszisztensi közreműködéssel egyáltalán nem fájdalmas. Központjainkban kifejezetten ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon az emlőrákszűrés folyamata. Már nálunk is elérhető például önkompressziós mammográf, amelynél a páciens saját maga tudja irányítani a nyomás erejét. Hormonálisan aktív hölgyek esetében mammográfiára és emlő MR-vizsgálatra a legoptimálisabb időpont a menstruáció kezdetétől számított második-harmadik hét között van, ekkor a legkevésbé érzékeny az emlő, illetve alacsonyabb a mirigyek aktivitása. Ebben az időszakban a mammográfia is kevesebb kellemetlenséggel jár. A menopauza után nem kell figyelembe venni ezeket a hormonális tényezőket.

Mammográfia árak

Mammográfiai kiegészítő felvételek felvételenként 14 100 Ft
Komplex emlővizsgálat (fizikális vizsgálat, mammográfia, emlő és nyirokrégiók UH vizsgálata) 56 500 Ft
Komplex emlővizsgálat (fizikális vizsgálat, mammográfia, emlő és nyirokrégiók UH vizsgálata) 3D tomoszintézisssel 59 400 Ft
Mintavétel – aspirációs cytológia esetén, 1-2 minta (3. mintától +10800 Ft, 33 eur) 43 500 Ft
Mintavétel – core biopszia esetén, 1 minta (minden további minta +27.000 Ft, 82 eur) 65 000 Ft
Komplex mammográfia + aspirációs cytológia szakorvosunk által, 1-2 minta esetén (3. mintától +10800 Ft, 33 eur) 91 000 Ft
Komplex mammográfia + core biopszia 1 minta (minden további minta +27.000 Ft, 82 eur) 111 000 Ft
Dróthurok-lokalizálás 118 800 Ft
Tejutak kontrasztanyaggal történő feltöltése – galaktográfia 35 700 Ft
Kontrasztanyagos mammográfiai viszgálat 81 000 Ft
Komplex emlővizsgálat (fizikális vizsgálat, mammográfia, emlő és nyirokrégiók UH vizsgálata) 3D tomoszintézisssel + aspirációs cytológia 95 500 Ft
Komplex emlővizsgálat (fizikális vizsgálat, mammográfia, emlő és nyirokrégiók UH vizsgálata) 3D tomoszintézisssel + core biopszia 116 000 Ft
Kontakt citológia (nincs szúrás, csak kenetvétel) 15 000 Ft
3D Tomoszintézissel vezérelt stereotaxiás emlő core biopszia 118 000 Ft
Nem tapintható emlőtumor Magseed jelölése és a műtéti preparátum röntgen vizsgálata* 250 000 Ft
További gócjelölések: Második góc jelölése* 200 000 Ft
További gócjelölések: Harmadik góc jelölése* 180 000 Ft
Minden további góc jelölése (db)* 140 000 Ft


Kórházi árlista

Bejelentkezés

Affidea Váci Greens Egészségközpont

1138 Budapest, Föveny u. 4-6.

Affidea Mammut II. Diagnosztikai Központ

1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II., 4. emelet

Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

1054 Budapest, Szabadság tér 7.

Affidea Pétefy Sándor Utcai Korház és Baleseti Központ

1076 Budapest, Péterfy S. utca 8-20.

Affidea Győr

9024 Győr, Vasvári Pál u 2–4., bejárat a Tihanyi Árpád út felől

Bejelentkezés