Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat az MR-vizsgálatokról!

Ismerje meg a legfontosabb tudnivalókat az MR-vizsgálatokról!

2022. 03. 11. |

Szűk vizsgálócső, erős zaj, mágneses erőtér – sokaknak csak ennyi jut eszükbe az MR-vizsgálatokról, holott a mágneses rezonancia vizsgálatokról jóval többet érdemes tudni, hiszen a képalkotó diagnosztika egyik jelentős eljárása.

Ma, ha egy koponya MR, hasi MR vagy gerinc MR kerül szóba, akkor nem is gondolunk arra, hogy ezeknek a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak az atyja nem volt más, mint Nikola Tesla. Ennek köszönhetően a mágneses indukció mező mértékegysége ma a híres tudós nevét hordozza. A legtöbbször páciensként az emberek 1,5 Tesla vagy 3 Tesla térerejű MR berendezéssel találkozhatnak, nálunk az Affideában is többféle gép található. A 3 Tesla erejú gépek erősebb jelet produkálnak, így a felvételeken a kontrasztkülönbségek hangsúlyosabbá válnak, az egyes szövetek egymástól való elkülönítése javul, de vannak olyan MR-vizsgálatok is, amikor a 1,5 Teslás gépek használata optimálisabb. Magának a mágneses erőtérnek semmilyen ismert negatív hatása nincs az élő szervezetre. A Föld mágneses mezeje egyébként körülbelül 0,5 Gauss körül van, ennek körülbelül 30.000-szerese a diagnosztikában leggyakrabban használt 1,5 Teslás MR berendezések térereje.

Az MRI tulajdonképpen egy betűszó (magnetic resonance imaging), amelyet magyarra mágneses rezonancia képalkotásként fordíthatunk le. Az eljárás alapelve a mágneses rezonancián alapul: ha egy erős, állandó mágneses teret hozunk létre az MR-vizsgálatok során) akkor bizonyos atomok magjai képesek nagy frekvenciájú rádióhullámok elnyelésére, majd kisugárzására. Ebből és az általuk kibocsátott jelekből vissza lehet következtetni az atommagok tulajdonságaira, illetve környezetük fizikai és kémiai jellemzőire. Ezekből a jelekből készíti el MR berendezés a felvételt, amely ezután már értelmezhetővé válik a radiológusok számára. A mágneses rezonancia vizsgálat során rendkívül részletes képet kapunk az élő szervezet finom struktúráiról, így az MRI-nek lágy szövetek feltérképezésében nincs versenytársa. Nálunk az Affideánál minden típusú MRI vizsgálat elérhető, a leggyakoribb vizsgálatok a gerinc MR, térd MR, koponya MR, illetve a has és kismedence MR.

A legtöbb páciens a csőszerű vizsgáló tér és a vizsgálati idő hossza miatt aggódik. Sokan a mágneses erőteret létrehozó csőben klausztrofóbiásnak érzik magukat. Érdemes eloszlatni a tévhiteket, hiszen ma már elérhetőek az MR-vizsgálatokhoz nagyobb, 70 cm-es alagútátmérőjű gépek is, melyek tágasabb érzést nyújtanak és ezt további kényelmi funkciók támogatják (különböző párnák, emelők, tükrök). A gépek hangja erőteljes, de a füldugó segíthet, illetve a modernebb berendezések hanghatása jelentősen kisebb, mint a régi gépeké. A vizsgálati idő hossza szintén az adott MR berendezés típusától és az azon elérhető funkcióktól és lehetőségektől függ. Fontos megjegyezni, hogy így a vizsgálótérbe fémtartalmú eszközöket, fém klipszeket, piercingeket nem szabad bevinni. Az MR-vizsgálat során olykor kontrasztanyag adására kerülhet sor, amelyről minden esetben tájékoztatjuk a pácienst.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

8 tény, amit nem tudtál a CT-vizsgálatokról

2022. 03. 30. elolvasom

Megosztás