Időpontfoglalás Ügyfélszolgálat

Mit jelent a CT-vizsgálat és mire alkalmas?

Tudta, hogy a képalkotó diagnosztika egyik legfontosabb alap berendezése a komputertomográf? A káros hatásoktól sem kell félni, hiszen egy tengerentúli repülőút alatt több sugárterhelés éri a szervezetet, mint egy alacsony dózisú mellkas CT-vizsgálaton.

További
CT-vizsgálatok

További CT-vizsgálattípusainkról bővebb tájékoztatást ügyfélszolgálatunktól kérhet. Lépjen velünk kapcsolatba!

 • Belső fül CT
 • Háti gerinc CT
 • Kontrasztanyagos CT-vizsgálat
 • Lumbalis gerinc CT (Ágyéki gerinc CT)
 • Nyaki gerinc CT
 • Nyaki lágyrész CT
 • Orbita CT
 • Orrmelléküreg CT
 • Sella CT
 • Szív CT
 • Végtag CT

Tudjon meg többet a CT-vizsgálatokról!

A CT-vizsgálatok (komputertomográfiai) elég gyakori eljárásnak számítanak az egészségügyben. A XIX.-XX. század fordulóján felfedezett röntgensugár alapvetően változtatta meg a gyógyítás folyamatát, és a diagnosztika egyik alapjává vált. Ezt az elvet használja a CT gép is, amelynek kifejlesztésért 1979-ben Allan M. Cormack és Godfrey N. Hounsfield kaptak Nobel-díjat. A CT-berendezések egy sugárnyaláb segítségével sok-sok szeletben világítják át a kijelölt testrészt, és számítógép segítségével pontos belső képet rajzolnak arról. A CT-k számos diagnosztikai feladatra használhatók, így például rendszeres CT-vizsgálattal követik a rosszindulatú daganatos betegek állapotának változását, de gyakran használják az idegrendszer, csontrendszer feltérképezésére is. A komputertomográffal készített képsorozatokat speciális számítógépes szoftverek alkalmazásával egy radiológus szakorvos értékeli ki, a lehető legpontosabb diagnózis érdekében.

A CT-berendezések sugárterhelése elenyésző

Sok beteg tart a CT-k által használt röntgensugártól és annak káros hatásaitól, holott például egy alacsony dózisú tüdő CT-vizsgálat sugárterhelése ma már kevesebb mint egy tengerentúli repülőúté. Bár a röntgensugárzásnak lehetnek daganatkeltő hatásai, a képalkotó vizsgálatok sugárdózisainak ilyen jellegű kockázata elenyésző. Például egy átlagos életet élő, különösebb káros szenvedély nélküli embernek 25% esélye van arra, hogy élete során daganatos megbetegedése alakuljon ki, egy erős dohányos, alkoholfogyasztó, keveset mozgó embernél ez a valószínűség mintegy 60%-kal nagyobb. Ehhez képest egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat nyomán a daganatos megbetegedés kockázata mindössze 0,008%-kal nő.

Mi az az ötcsillagos sugárvédelem?

Mi itt az Affideánál, különös figyelmet fordítunk a sugárterhelés csökkentésére: 2013 óta fejlesztjük azt a protokollt, amellyel 25-60%-kal sikerült csökkenteni a CT-vizsgálatok sugárterhelését. Ez a csökkentés időigényes és bonyolult feladat, hiszen két nagyon fontos dolgot kell párhuzamosan szem előtt tartani: el kell kerülni, hogy a betegeket túlzott sugárterhelésnek tegyük ki, ugyanakkor olyan képminőséget kell biztosítanunk, amely diagnosztikai célra tökéletesen alkalmas, hiszen egy esetleges rossz felvételből adódó vizsgálatismétlés újabb felesleges sugárterhelést jelentene a pácienseknek. A központjainkban működő CT egységeket az Európai Radiológus Társaság Magyarországon egyedüliként ötcsillagos dózistudatos elismeréssel minősítette, amivel már évekkel korábban Európában is elsők között büszkélkedhettünk. Bővebben itt olvashat az Affidea ötcsillagos sugárvédelmi minősítéséről.

Gyakorlati tudnivalók a CT-vizsgálatokról

A CT-vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, de tekintettel a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végzik. Maga a berendezés egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog. A vizsgálat közben a páciens ezen az asztalon fekszik, ami lassan, folyamatosan mozogva csúszik a széles gyűrűben. A képsorozatok elkészítése rövid ideig, 10-20 percig tart, eközben mozogni, bizonyos vizsgálatoknál néhány másodpercig még lélegezni sem szabad, mert a mozgás és a lélegzés az elkészült képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. A CT-vizsgálat teljesen fájdalommentes, ugyanakkor igen gyakran intravénás kontrasztanyag beadásával végzik. A jódtartalmú készítmény beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat. Ezen túl a hasi, kismedencei vizsgálatoknál előfordulhat az is, hogy a belek jobb elkülönítése végett egy speciális folyadékot (ez szintén kontrasztanyag) kell éhgyomorra elfogyasztani, lassan iszogatva 1-1.5 óra alatt. Ennek részleteiről az érintett páciensek pontos tájékoztatást kapnak a vizsgálat előtt.

CT-vizsgálat árak

CT-vizsgálat natív, régiónként (agykoponya, arckoponya, sella, belső fül, nyaki lágyrész, orbita, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc,csípő, végtag, mellkas, has, medence)
Sürgősségi leletezés elérhető!
24 000 Ft
CT-vizsgálat natív + kontrasztos régiónként (agykoponya, arckoponya, sella, belső fül, nyaki lágyrész, orbita, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc,csípő, végtag, mellkas, has, medence)
Sürgősségi leletezés elérhető!
53 000 Ft
CT koponya angio
Sürgősségi leletezés elérhető!
63 000 Ft
CT koponya + carotis angio
Sürgősségi leletezés elérhető!
83 000 Ft
CT has-medence vizsgálat natívan és kontrasztanyaggal urographiával kiegészítve
Sürgősségi leletezés elérhető!
75 000 Ft
CT mellkas natív vizsgálat - csökkentett sugárterheléssel
Sürgősségi leletezés elérhető!
20 000 Ft
CT has - medence vizsgálat natívan
Sürgősségi leletezés elérhető!
40 000 Ft
CT has -medence vizsgálat, natívan és kontrasztanyaggal
Sürgősségi leletezés elérhető!
69 000 Ft
CT mellkas-has-medence vizsgálat natívan
Sürgősségi leletezés elérhető!
60 000 Ft
CT mellkas-has-medence vizsgálat natívan és kontrasztanyaggal
Sürgősségi leletezés elérhető!
86 000 Ft
CT angiográfia mellkas/has rekonstruálva - régiónként
Sürgősségi leletezés elérhető!
65 000 Ft
CT aorta angió teljes hossz - mellkas-has-kismedencei vizsgálattal
Sürgősségi leletezés elérhető!
102 000 Ft
CT angiográfia alsó végtag rekonstruálva
Sürgősségi leletezés elérhető!
83 000 Ft
CT vastagbél vizsgálat natívan előkészítéssel - virtuális kolonoszkópia 55 000 Ft
CT vastagbél vizsgálat natív + kontrasztos, komplex hasi és kismedencei vizsgálattal, előkészítéssel - virtuális kolonoszkópia 82 000 Ft
CT kiegészítő vizsgálat (2-3 D rekonstrukció) 13 000 Ft
Csak kontrasztos vizsgálat régiónként** 35 000 Ft
CT szív koszorúér viszgálat natívan - Ca score vizsgálat 40 000 Ft
CT szív koszorúér vizsgálat natívan és kontrasztanyaggal 170 000 Ft
CT szív koszorúér vizsgálat natívan és kontrasztanyaggal, kardiológiai konzíliummal kiegészítve 170 000 Ft
*A 18:00-20:00 óra közötti vizsgálatok esetében másnap délelott 10:00 óráig garantáljuk a lelet elküldését
** csak kiegészítő vizsgálatként végezhető

Bejelentkezés

Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

1054 Budapest, Szabadság tér 7.

Affidea Mammunt II. Egészségközpont

1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II., 4. emelet

Affidea Váci Greens Egészségközpont

1138 Budapest, Föveny u. 4-6.

Bejelentkezés