Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Megnőtt a tüdő CT-vizsgálatok száma a világjárvány alatt

Megnőtt a tüdő CT-vizsgálatok száma a világjárvány alatt

2022. 03. 11. |

A COVID fertőzésen átesett páciensek esetében igen fontos a tüdő állapotának feltérképezése, mely legkönnyebben CT-vizsgálattal lehetséges. Az Affidea Magyarország ilyen esetekben a low-dose (alacsonydózisú) mellkas CT-vizsgálatot javasolja.

Mára kialakult az ajánlás, mely maghatározza milyen időközönként kell a post-COVID betegek tüdejének állapotát, esetleges elváltozásait ellenőrizni. A vizsgálat leghatékonyabb eszköze a mellkas CT, hiszen ez adja a legteljesebb képet a légzőszervekről. Mivel a betegség hatására kialakult problémák még huzamosabb ideig fennállnak, így a CT-vizsgálatokat visszatérő jelleggel, meghatározott időszakonként érdemes végezni.

A COVID gyógyítás egyik leghatékonyabb segítője a CT

A kórházi ellátásra szoruló COVID betegek vizsgálatának alapvető része a tüdő- vagy mellkas CT, mely képet ad a tüdő károsodásának mértékéről és arról is, hogy a páciens a COVID fertőzés melyik szakaszában jár éppen. A kiváló képfelvételek mellett a CT-vizsgálat használatát az is indokolja, hogy a PCR tesztek eredményére (a betegek számától függően) akár több napot is várni kell, míg a CT vizsgálat azonnal értékelhető eredményt ad.

Mi a mellkas CT vizsgálat menete?

A CT-kép sokat változik attól függően, hogy a beteg a fertőzésnek milyen stádiumában van. Az eleinte negatív eredmény után többnyire láthatóvá válik az ún. tejüveghomály, mely a COVID betegek mellkas CT felvételein az egyik legjellemzőbb tünet. Ez először a szélein kezd látszani, majd fokozatosan átterjedhet a szerv minden részére. A későbbiekben a gyulladás miatt egy igen különös kép (crazy paving) jelentkezik és ebből jönnek létre a heges kötések. Mivel ezek a hegek csak igen lassan vagy egyáltalán nem gyógyulnak, így a betegek folyamatosan ismétlődő mellkas CT-vizsgálata indokolt.

Nagyon nem mindegy, hogy mekkora terhelést jelent a vizsgálat!

Noha a CT-vizsgálat igen nagy segítség a COVID utókezelésben, maga a vizsgálat bizonyos sugárterheléssel jár. Az ismétlődő felvételkészítés miatt fontos, hogy ez a terhelés a lehető legkisebb legyen. Az Affidea Magyarország által alkalmazott low dose (alacsonydózisú) CT-vizsgálat sugárterhelése egy hosszabbtávú repülőútéval egyezik meg. A sugárdózis ilyen tudatos használatát az Európai Radiológus társaság ötcsillagos Eurosafe Imaging minősítéssel ismerte el. A 2013 óta fejlesztett protokoll 25-60 százalékkal mérsékeli a CT-vizsgálat okozta sugárterhelést, mindezt a vizsgálat alatt készített kép minőségromlása nélkül.

Nem csak a kórházban kezelt COVID betegeknél fontos

Azok számára, akik a COVID betegség következtében kórházba kerültek, a kezelő orvos kötelezően előírja a CT-vizsgálatokat a kontroll részeként. Azonban a CT magánrendelés felkeresése abban az esetben is ajánlott, ha a betegség nem igényelt kórházi kezelést, ám a tünetek hosszabb idő után is tapasztalhatók. A fertőzés ugyanis számtalan olyan szövődménnyel járhat melyet legegyszerűbben mellkas CT-vizsgálattal lehet kimutatni. Az Affidea post-COVID szűréseinek a kardiológiai és laborvizsgálatok mellett a low dose mellkas CT is szerves része.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Volford Gábor, radiológus szakorvos.

Megosztás

További cikkeink

Korai stádiumban felfedezve az emlődaganat még jó eséllyel gyógyítható!

2022. 09. 29. elolvasom

Megosztás