Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A gyors képalkotó vizsgálat életmentő lehet

A gyors képalkotó vizsgálat életmentő lehet

2022. 03. 11. |

A minél korábbi MR-vizsgálattal vagy CT-vizsgálat elkészítésével még az olyan veszélyes betegségek – mint a rák – korán felismerhetők és jó eséllyel kezelhetők. Nem érdemes az időt húzni, ha valami nincs rendben, forduljon minél előbb orvoshoz!

Tudta, hogy Magyarországon 2018-ban közel 100.000 embert diagnosztizáltak valamilyen rosszindulatú daganatos betegséggel? Sajnos a rák következtében elhunytak száma évről évre emelkedik, 2018-ban 33,2 ezren vesztették életüket, ezzel a daganatos betegségek második helyen állnak a vezető halálokok listáján.1 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a rákbetegek túlélési esélyeit jelentősen javítja, ha időben felfedezik a szervezetben zajló kóros folyamatokat.2 Például az igen gyakorinak számító vastagbélrák esetében korai diagnózisnál 10 betegből 9 meggyógyul, és ugyanez tapasztalható az emlődaganattal és a petefészekrákkal küzdő pácienseknél is, a hölgyek 90%-a éli túl a betegséget, ha időben felismerik azt.3 A korai felfedezésben a szűrőprogramok, ezen belül is a célzott képalkotó vizsgálatok kiemelkedő szerepet játszanak, ha pedig panaszunk van, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

De vajon miért nem fordulunk azonnal orvoshoz, ha fájdalmat érzünk, és miért nem vesszük igénybe a különböző daganatszűrési lehetőségeket? A páciensek egyrészt félnek a rossz diagnózistól, másrészt magától a képalkotó diagnosztikai vizsgálattól is. Holott az MR- és a CT-vizsgálatok szinte teljesen fájdalommentesek, illetve minimális kockázattal járnak. Az MR mágneses erőtér használatán alapul, míg a modern CT gépek a korábbiaknál lényegesen kisebb röntgensugár dózissal vizsgálják szervezetünket. MR és CT vizsgálat során szükség lehet intravénás kontrasztanyag adására a pontosabb megítélés érdekében.
A kontrasztanyag szövődmények ritkák , de szükség esetén felkészültek vagyunk ezek kezelésére.Mi, itt az Affidea Magyarországnál törekszünk arra, hogy a hozzánk forduló páciensek még a vizsgálat előtt minden információt megkapjanak a kontrasztanyagokról és az adott vizsgálat menetéről.

Az MR és CT-vizsgálatokra általában 4-6 órás éhgyomorral kell érkezni. A mágneses rezonancia vizsgálatnál a pacemaker problémát jelenthet, egyéb fémprotézisek esetén meggyőződünk azok vizsgálhatóságáról. A testesebb ügyfelek sokszor tartanak az MR-vizsgálattól a berendezés szűk vizsgáló alagútja miatt. Magánegészségügyi központjainkban működő MR gépek 70 cm csőátmérőjű alagúttal rendelkeznek, és akár több, mint 200 kg-mal terhelhetők. A tágabb alagút csökkenti a páciens bezártság érzését a vizsgálat idején, amely további kényelmi funkciókkal még kellemesebbé tehető. Az általunk használt berendezések egy része a Magyarországon leginkább jellemző 1,5 Tesla térerővel rendelkezik, de például az Affidea Váci Greens központban 3 Tesla erejű MR működik.

1 https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/
2 https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/254500/9789241511940-eng.pdf;jsessionid=8B7DFF956932EB1E555878BF7E66C999?sequence=1
3 https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-symptoms/why-is-early-diagnosis-important

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Megnőtt a tüdő CT-vizsgálatok száma a világjárvány alatt

2022. 03. 11. elolvasom

Megosztás