Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Az Affidea-nál is elérhető a sztereotaxiás mintavétel

Az Affidea-nál is elérhető a sztereotaxiás mintavétel

2022. 05. 21. |

A mellrákok kb. 20%-át csak egy speciális, mammográffal végzett mintavétellel lehet korai stádiumban igazolni. A sztereotaxiás biopszia az Affidea-nál is elérhető.

Az emlőben felfedezett elváltozások pontos meghatározásához szövettani mintavétel szükséges, ezt a leggyakrabban ultrahang ellenőrzés (vezérlés) mellett végzik. Az elváltozások egy része (pl. mikromeszesedések, szerkezeti torzulások) azonban nem ábrázolódik az ultrahang vizsgálat során, így mintavételre sincs mód. Ilyenkor a csak a mammográfiás felvételen azonosítható képletből röntgensugár vezérléssel, sztereotaxiás módszerrel történik a mintavétel.

Az köztudott, hogy az emlőrákszűrés alap eljárása a mammográfia, de azt sokkal kevesebben tudják, hogy a mammográf berendezés segítségével szövetmintát is lehet venni. Ezt hívják sztereotaxiás mintavételnek.

A beavatkozás ülő vagy oldalfekvő helyzetben történik. Először két, ferde síkú digitális röntgenfelvétel készül melynek adataiból a számítógép meghatározza az elváltozás pontos, térbeli helyzetét vagy a tomoszintézissel készült vékonyrétegű sorozatfelvételek közül kiválasztják azt, amelyiken az elváltozás a legjobban ábrázolódik. Helyi érzéstelenítés után, kis bőrmetszésen keresztül a pontosan kijelölt pozícióba vezetik a speciális, szövet henger kimetszésére alkalmas tűt és megtörténik a mintavétel. Ugyanabból a pozícióból általában 3-4 mintavétel történik, hogy biztosan elegendő legyen az anyag mennyisége a részletes patológiai vizsgálathoz. A tű eltávolítása után néhány percnyi helyi kompresszió következik, majd az apró sebet steril nyomókötéssel fedik és 15 percnyi megfigyelés után a páciens távozhat.

Ez az eljárás speciális mammográf berendezést és gyakorlott személyzetet igényel, így csak kevés egészségügyi intézmény végzi. Holott nagyon fontos ez a mintavételi lehetőség, hiszen az emlőrákok ötödét adó, mikromeszesedések formájában megjelenő Ductalis Carcinoma In Situ (DCIS) csak ezzel igazolható korai stádiumban.

Korai stádiumban való felismeréshez kell a sztereotaxiás mintavátel
Az emlőben többféle mellrák fejlődhet ki, ezeknek a 20%-a DCIS, amely korai stádiumban felismerve hatékonyan műthető és gyógyítható. Ha viszont nem történik mammográfia és sztereotaxiás mintavétel és ezért a daganatot csak késői stádiumban, tapintható elváltozás formájában diagnosztizálják, jóval nehezebb kezelni. Ez a mellrák típus az apró tejutakban fejlődik ki, ott terjed, kezdetben még nem képez szövetszaporulatot. Jelenlétét csak a tejutakban felhalmozódó mész (calcium) jelzi, tapintással nem érzékelhető és ultrahanggal sem látható, ezért is van szükség a szokásos ultrahang vezérelt biopszia helyett sztereotaxiás mintavételre. A mellrák gyógyításának egyik alapfeltétele, hogy minél korábban felismerjék a betegséget, hiszen korai stádiumban az emlődaganatok 90%-a jó eséllyel kezelhető. Fontos tudni, hogy 35-40 éves kor felett minden nőnek évente ajánlott a szűrő jellegű mammográfia. Amennyiben szükséges az Affidea-nál a további vizsgálatok, így a sztereotaxiás mintavétel is gyorsan elvégezhető. Ezzel lerövidülnek a betegutak, a páciens rövid időn belül pontos diagnózishoz jut, így a megfelelő terápia gyorsan megtervezhető és megkezdhető.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Egészséges Budapest Program – CT és- MR-vizsgálatok 7 napon belül

2023. 07. 31. elolvasom

Megosztás