Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A „menedzserátok” nem az idősek betegsége

A „menedzserátok” nem az idősek betegsége

2022. 11. 30. |

Egy kisebb települést töltenének meg azok az 50 év alatti férfiak, akik évente szívinfarktusban vagy agyi katasztrófában halnak meg Magyarországon. A kockázati tényezők (helytelen életmód, dohányzás, stressz) csökkentése mellett a menedzserszűrés a megelőzés legbiztosabb módja.

Hazánkban az elhalálozások közel feléért felelős valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés, ezzel ez a betegségcsoport vezeti a halálozási listákat. A szívizomelhalás vagy közismertebb nevén szívinfarktus, évente 5500 életet követel és jelentős részük a 30-50-es férfiak köréből kerül ki. Érintettségüket jól mutatja, hogy a hasonló korban lévő hölgyek körében az infarktus előfordulásának gyakorisága harmada a férfiaknál tapasztalhatónak. Az ok ebben az esetben többrétű. A hölgyeket a változó kor elérése előtt bizonyos fokig megvédi a hormonrendszerük a szívinfarktus kialakulásától. Az idősebb férfiak esetében az nyújthat védelmet, hogy az életkor előrehaladtával egyre inkább jellemző koszorúér szűkület kialakulása miatt szervezetük elkerülő, menekülő utakat alakít ki az érrendszerben. A fiatal férfiak esetében egyik faktor sem játszik szerepet, így gyakran, amikor megtörténik a baj, és a szívinfarktus tünetei tapasztalhatók, a helyzet azonnal súlyossá válik. A megelőzés ebben az esetben a rizikó faktorok (elhízás, dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott stressz) csökkentéséből és rendszeres szűrésből áll. Ne várjunk addig, amíg az infarktus jeleit tapasztaljuk! Bár a szív- és érrendszeri betegségek a stresszes életmód leggyakoribb negatív hozadékai, a menedzseréletmód más tüneteket is produkálhat. Az alvászavar, emésztési- és szemészeti panaszok hátterében is állhat a stressz. Mivel a mostanában gyakori home office és a vele kapcsolatos ülő életmód szintén okozhat szívbetegséget. Így a fájdalommentes szűrést érdemes még a szívinfarktus jeleinek kialakulása előtt megejteni.

A célzott szűrés ebben az esetben komplex vizsgálatcsomagot, ún. menedzserszűrést jelent, mely neve ellenére minden ülőmunkát végző fiatal férfi és nő számára javasolt. Az ilyen csomagok gyakorlatilag minden szív- és érrendszerrel kapcsolatos problémát igyekeznek felderíteni belgyógyászati, labor és képalkotó diagnosztikai (többek között szívultrahang) vizsgálatok segítségével.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Még nem biztosan egészséges, aki legyőzte a COVID fertőzést!

2022. 05. 21. elolvasom

Megosztás