Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
A daganatok a pandémia idején sem várnak

A daganatok a pandémia idején sem várnak

2022. 05. 18. |

A Rákellenes Világnap idén is a korai felismerés fontosságát hangsúlyozta február 4-én. Bár a világjárvány a szokásosnál jobban terheli az egészségügyet, a rosszindulatú daganatok mielőbbi feltárása ma is életeket menthet.

Ahogyan 2000 óta minden évben, úgy idén is a daganatok elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet a Rákellenes Világnap, február 4-e. A téma sajnos ma is aktuális, hiszen a magyar halálozások negyede vezethető vissza valamilyen rosszindulatú daganatra. Évente nagyjából 100 ezer embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel. A két nem ugyan nagyjából fele-fele arányban képviselteti magát, ám a jellemző daganattípusok eltérnek egymástól. Férfiak esetében a bőr- és a tüdőrák a leggyakoribb, míg a nők legyakoribb daganatainak listáját szintén a bőr- illetve a mellrák vezeti, a leggyakoribb halálokok között pedig a vastagbélrák is toplistás.

Azt minden alkalommal fontos kihangsúlyozni, hogy a daganatok elleni küzdelemben a korai felismerés kulcsfontosságú. Ennek legfontosabb eszköze a képalkotó diagnosztika, mely a diagnózistól a daganatos betegség folyamatán végig kíséri a páciensek életét. A legtöbbször mammográfia, CT- vagy MR-vizsgálat során fedezik fel a tumort, a legtöbb esetben történik szövettani mintavétel is, ami pontosan kimutatja, hogy rossz- vagy jóindulatú daganatról van-e szó. Szintén képalkotó vizsgálatok szolgálnak a gyógyulás utáni időszakos ellenőrzések lebonyolítására is, a daganat típusától és elhelyezkedésétől függően. Az Affidea Magyarország képalkotó diagnosztikai központjaiban is ezek az vizsgálatok segítik a tumorok korai felismerését és a daganatterápia hatékonyságának további nyomon követését.

A korai felismerés fontosságát jól mutatja, hogy az idejében diagnosztizált betegek – főleg az első stádiumban lévők – közül 10-ből kilencen számíthatnak 10 éven túli élettartamra, míg a negyedik stádium esetén ez a szám már csak 5 százalék! A daganat korai stádiumban történő felfedezése a tapasztalatok szerint háromszorosára növeli a gyógyulás esélyét a későbbi feltáráshoz képest. A rosszindulatú daganatok gyógyítása addig a leghatékonyabb, amíg csak lokálisan (helyben) terjednek. Ha a tumor már megkezdte a szétszóródását a testben, akkor az esélyek rohamosan csökkenni kezdenek. Fontos, hogy az emberek rendszeresen járjanak szűrésre és azonnal keressenek fel egy orvost, ha valamilyen daganat tüneteit észlelik magukon. Annak ellenére, hogy a világjárvány komolyan megnehezíti az egészségügy munkáját, a szűrővizsgálatok elvégzése ilyenkor sem szorulhat háttérbe.

Az Affidea Magyarország a képalkotó diagnosztikai piac egyik meghatározó szereplőjeként a legmodernebb eszközparkkal szolgálja a daganatok legkorábbi és legbiztosabb felismerését. A modern gépek a legkiválóbb képminőséget a lehető legkisebb sugárzás mellett nyújtják, ami a tumorok vizsgálata esetében is garantálja a magas felfedezési arányt és a lehető legalacsonyabb szintű ártalmakat. A daganatok diagnózisához leggyakrabban használt CT-vizsgálatok esetében az Affidea Magyarország ötcsillagos sugárvédelmi minősítéssel bír, az országban egyedüliként. Ez azt jelenti, hogy egy saját fejlesztésű protokoll segítségével a sugárterhelés 25-50 százalékkal alacsonyabb, mint a korábban használt módszerek esetében.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Prof. Dr. Palkó András, radiológus szakorvos.

További cikkeink

Egészséges Budapest Program – CT és- MR-vizsgálatok 7 napon belül

2023. 07. 31. elolvasom

Megosztás