Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Gondoljuk újra, amit az ultrahang-vizsgálatokról tudunk

Gondoljuk újra, amit az ultrahang-vizsgálatokról tudunk

2022. 03. 11. |

Az ultrahang vizsgálat semmilyen hatással sincsen a szervezet működésére, így akár csecsemőknél is alkalmazható, ráadásul korlátlan számban ismételhető. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a diagnosztikai szegmensek közül ennek a növekedése a leglátványosabb. Az ultrahang egy ún. noninvazív képalkotó diagnosztikai módszer, így nem szükséges kontrasztanyag használata, injekció beadása. Ez egyben azt is jelenti, hogy veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében is végrehajtható a vizsgálat, ráadásul a hasi ultrahang kivételével előkészületeket sem igényel. Ez utóbbi esetében tanácsos éhgyomorra, teli húgyhólyaggal elvégezni a vizsgálatot, és kerülni kell a kávé, tej valamint a szénsavas italok fogyasztását. A legismertebb vizsgálatok a „babamozi” és a felnőtt hasi ultrahang, ám az ártalmatlan, magasfrekvenciájú hanghullámokkal ínakat, izmokat,hasi szerveket, ereket,ízületeket, sőt idegeket is lehet vizsgálni. Felnőtteknél – a már említett hasi vizsgálat mellett – gyakran végeznek pajzsmirigy vizsgálatot vagy nyaki ultrahangot is. Ráadásul a vizsgálat nem csak veszélytelen, de a korábban kellemetlenséget okozó hideg gél is a múlté: a mai gépek már előmelegítik azt a felkenés előtt. Ennek használatára egyébként azért van szükség, hogy a bőr pólusait, a szőrszálakat és egyéb egyenetlenségeket kiegyenlítse. Így a hanghullámok visszaverődéséből létrejövő kép tökéletes lesz, az ultrahang vizsgálat jól el tudja majd különíteni a vízzel teli (a képen sötét) és kevesebb vizet tartalmazó (világos) szöveteket.

A hasi ultrahang és az egyéb ultrahang alapú vizsgálatok látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben. A szoftverek fejlettebbek, a felbontás és a minőség pedig magasabb lett. A rohamos fejlődést ráadásul nem várt történések is előmozdítják. A COVID világjárvány kapcsán például az olyan területek jelentősége nőtt meg, mint a mélyvénás trombózis vizsgálata és a szívultrahang.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Czerődi Erika, radiológus szakorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Minden COVID-19-en átesett betegnek ajánlott a szívet és a tüdőt érintő kivizsgálás!

2022. 03. 11. elolvasom

Megosztás