Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ma már mesterséges intelligencia segítségével szűrik a tüdőrákot!

Ma már mesterséges intelligencia segítségével szűrik a tüdőrákot!

2022. 03. 30. |

A sci-fi filmekben a mesterséges intelligencia általában egy gonosz program, amely az emberiség kiirtására vagy leigázására törekszik. A valóságban azonban az okos szoftverek igencsak jó szolgálatot tehetnek, például támogathatják az orvostudományt.

Erre legjobb példa a tüdőrák szűrése mesterséges intelligencia segítségével. Ez a betegség az egyik legrettegettebb rosszindulatú daganattípusnak számít, és nagyon gyakori. A Nemzeti Rákregiszter szerint 7.384 férfinél és 5.524 nőnél diagnosztizáltak hörgő- és tüdőrákot 2017-ben. Sajnos mind az új megbetegedések számát tekintve, mind pedig a halálozási listában az első helyen állunk az öreg kontinensen. Ezen kívánnak változtatni az orvostudomány legújabb vívmányai, így például a mesterséges intelligencia bevetése a tüdőrák-szűrésénél.

Manapság, ha valakit tüdőrákkal diagnosztizálnak, az érthetően nagyon kétségbe esik a rossz túlélési prognózisok miatt, de azt nem szabad elfelejteni, hogy korai stádiumban felismerve ez a betegség is jó eséllyel kezelhető. Azt mondhatjuk, hogy a korán felismert tüdőrákot ma már olyan eredményesen kezelik, hogy a beteg még sok-sok évig élhet. A tapasztalatok szerint ezeknek, a tüdődaganattal együtt élő betegek jó része végül nem is tüdőrákban, hanem valamilyen egyéb okból veszti életét. A megfelelő terápia azonban csak akkor működik, amikor még a betegeknek szinte nincs is tünete. Ezért van kiemelkedő szerepe a szűrőprogramoknak. De vajon kinek kellene igénybe venni az alacsony sugárterhelésű mellkas CT-vizsgálatot, amellyel a leghatékonyabban szűrhető a tüdőrák? Általánosságban elmondható, hogy az 50 évnél idősebbeknek minden esztendőben ajánlott egy ilyen vizsgálat. Kiemelt kockázati csoportba tartoznak azok, akik legalább 15 éven keresztül dohányoztak vagy még jelenleg is dohányoznak. Az úgynevezett 20 csomagév elmélet szerint, fokozott kockázati csoportba tartozik az, aki 20 éven keresztül napi egy csomag cigarettát elszívott, de az is, aki 10 éven keresztül napi két csomagot füstölt el. Nem kell félni az alacsony sugárterhelésű mellkas CT-vizsgálatoktól, hiszen ezek teljesen fájdalommentesek és 6-szor, 8-szor kisebb sugárterheléssel járnak, mint a klasszikus klinikai CT-vizsgálatok. Kiváló képeket adnak a tüdőről, és ezeken már akár a pár milliméternyi, rendkívül apró elváltozások is észrevehetők. Ebben a felismerésben segíti a radiológusokat a mesterséges intelligencia.

A szoftver tulajdonképpen előre bejelöli a tüdőről készített képeken a 3-4 milliméteres tumorokat vagy tumorgyanús elváltozásokat. Majd kiértékeli azok térfogatát, jellemzőit, összeveti az esetleges előzményekkel. A mesterséges intelligencia nem fárad el, jóval hatékonyabb, mint az emberi szem és óriási támogatást biztosít a tüdőfelvételt leletező radiológusnak. Ezzel az eljárással minden eddiginél hatékonyabbá tehető a tüdőrák szűrése és ezzel a betegek élete megmenthető.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

A „menedzserátok” nem az idősek betegsége

2022. 11. 30. elolvasom

Megosztás