Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
8 tény, amit nem tudtál a CT-vizsgálatokról

8 tény, amit nem tudtál a CT-vizsgálatokról

2022. 03. 30. |

A CT-vizsgálatok alapvető szerepet játszanak az orvostudományban, például a daganatos betegségek felismerésében. Összeszedtük a legfontosabb és legérdekesebb információkat a CT-vizsgálatokkal kapcsolatban.

  1. Ötven évvel ezelőtt a képalkotó eljárások kizárólag a röntgenvizsgálatokra korlátozódtak, de az 1980-as évektől már a klinikai gyakorlatban is használják a computer tomográfiát, amelyet egyébként 1971-ben találtak fel, Londonban készült az első CT-felvétel.
  2. A CT-vizsgálat tulajdonképpen egy számítógépes rétegvizsgálat, amelynek során a röntgensugár több szeletben térképezi fel a vizsgált testrészt, majd ebből a számítógép látható felvételt készít.
  3. A CT-vizsgálat során is röntgensugarat használnak, így a sugárterhelés valósan megjelenik az eljárás során.
  4. Ugyanakkor ma már kevésbé kell tartani ettől a sugárterheléstől, hiszen a nálunk is alkalmazott sugárdózis-menedzsment protokoll és a fejlett berendezések használatával 25-60%-kal sikerült csökkenteni a vizsgálatok sugárterhelését. Ráadásul az Affidea Magyarországon egyedüliként ötcsillagos sugárdózis csökkentő minősítéssel rendelkezik.
  5. Tudta, hogy ma már egy alacsony dózisú mellkas CT sugárterhelése pont annyi, mint amennyit elszenvedünk egy tengerentúli repülőút során?
  6. CT-vizsgálattal szinte az összes testrészünk feltérképezhető, a különböző vizsgálatoknál olykor kontrasztanyagot is használunk a pontosabb diagnózis felállítása érdekében Ez lehet szájon át (orálisan) elfogyasztott kontrasztanyag pl.: has-kismedencei vizsgálatok esetén a belek elkülönítésére, illetve lehet vénásan beadott kontrasztanyag.
  7. A daganatos megbetegedés kezelése során a terápia nyomon követésére több alkalommal is használhatnak CT-vizsgálatot. Az első lépés minden esetben a daganat kimutatása, illetve ezzel párhuzamosan az esetleges áttétek feltérképezése. A terápia során az eredmények nyomon követéséhez CT-vizsgálatokat alkalmaznak a legtöbbször. A gyógyult betegek esetében nagyon fontos az utókövetés, amely CT- vagy MR-vizsgálattal történik éveken keresztül megadott protokoll alapján.
  8. Az Affideánál végzett CT vizsgálatok leletezésében közel 100 radiológus működik közre, így pácienseink biztosak lehetnek abban, hogy a leleteik, a lehető legjobb szakemberhez kerülnek kiértékelésre. Ezt a minőséget támogatja a másodleletezési minőségbiztosítási rendszerünk is, amelyben szúrópróbaszerűen ellenőrizzük a leletezés folyamatát.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Az Affidea-nál is elérhető a sztereotaxiás mintavétel

2022. 05. 21. elolvasom

Megosztás