Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Tudjon meg TÖBBET 5 PERC ALATT!
Még nem biztosan egészséges, aki legyőzte a COVID fertőzést!​ Évente 7 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálat zajlik hazánkban​ A daganatok a pandémia idején sem várnak​

Mi a koponya CT-vizsgálat

A koponya CT-vizsgálat használata – az MR térhódítása nyomán – ma már viszonylag leszűkült, elsősorban sérülések során kialakult, traumás csont-eltéréseket, illetve koponyaűri vérzések kialakulását vizsgálják ezzel a képalkotó módszerrel. Ezekhez egyébként nincs szükség kontrasztanyag adására. Neurológiai (idegrendszeri) tünetek esetén (fejfájás, szédülés, hirtelen kialakult járás-bizonytalanság, végtag-gyengeség, ill. bénulás, stb. ) elsősorban koponya MR vizsgálat jön szóba, mert az több információt nyújt a fenti tünetek kialakulásának okáról. Azokban az esetekben, amikor az MR- vizsgálat nem végezhető el (pl. ha a szervezetben pacemaker, vagy mágnesezhető fém van jelen, klausztrofóbiás a páciens stb.), alternatív megoldásként szintén alkalmazható a koponya CT-vizsgálat. Ezekben az esetekben a vizsgálati képanyag diagnosztikus értékének növeléséhez szükséges intravénás (jódtartalmú) kontrasztanyag adása is, a natív (kontraszt-adás nélküli) képalkotó sorozat mellett.

Lássa minél előbb a teljes képet!

Gyors időpontfoglalás, egyes esetekben akár 4 órán belül elkészült lelettel! Foglaljon időpontot ügyfélszolgálatunkon keresztül!
Bejelentkezés

Hogyan kell előkészülni a koponya CT-re?

A klasszikus natív vizsgálat előkészítést nem igényel. A kontrasztanyag adás azonban feltételekhez kötött, az erre vonatkozó előírásokat be kell tartani. Ezeket a feltételeket a vizsgálati előjegyzéskor részletesen elmagyarázzuk a páciensnek:

  • a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegek által szedett gyógyszereket- jellemzően Metformint ill. származékait – 48 órával a kontrasztanyag-adás előtt és után el kell hagyni.
  • A vizsgálat előtt két órával már nem lehet étkezni, azaz legalább két órás éhgyomri állapotban kell érkezni. A vizsgálat előtti napon ügyelni kell az elegendő folyadékfogyasztásra, és a vizsgálat napján is lehet vizet inni, a kezdés előtti két óráig.

Bejelentkezés

Affidea Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai Központ

1054 Budapest, Szabadság tér 7.

Affidea Mammut II. Egészségközpont

1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II., 4. emelet

Affidea Váci Greens Egészségközpont

1138 Budapest, Föveny u. 4-6.

Bejelentkezés