Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
COVID-tüdő – még fél év múltán is kimutathatók az elváltozások

COVID-tüdő – még fél év múltán is kimutathatók az elváltozások

2022. 03. 11. |

A COVID-19 betegség a leggyakrabban a tüdőt érinti és jellegzetes CT-vizsgálattal kimutatható elváltozásokat alakít ki. A tapasztalatok szerint a tipikus COVID-hegek még hat hónappal a fertőzést követően is felismerhetők a CT-felvételeken.

Az Affidea hét magánegészségügyi központot üzemeltet, illetve további öt kórházi diagnosztikai centrum tartozik hozzá, amelyek az állami ellátásban vesznek részt. A legtöbb egészségügyi centrumban mellkas CT-vizsgálatra is lehetőség van, amellyel a legtöbb páciens a COVID-járvány idején találkozott. A mellkas CT-vizsgálatok ugyanis jelentős szerepet játszanak a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, és információkat biztosítanak a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát. A pandémia idején kiderült, hogy a friss, akár tüneteket még nem mutató betegek tüdején is megjelenhetnek koronavírus-fertőzésre utaló jelek, és ezeket a CT-felvételeken azonosítani lehet. A tüdőt ábrázoló CT-szeleteken úgynevezett GGO (ground glass opacity), tejüveghomály látható a COVID-19-re jellemző elhelyezkedéssel, ilyenkor teszttel kell igazolni a SARS-CoV 2 jenlétét a beteg szervezetében. Ezeket az úgynevezett tejüveghomályokat vizsgálják a radiológusok később is, a betegség előrehaladtával, ugyanis ezen képletek térbeli elhelyezkedése pontosan informál az adott beteg állapotáról, illetve a következő napok klinikai prognózisára is következtetni lehet segítségükkel. Először a homályos foltok túlnyomórészt a tüdő jobb oldalán láthatók, ahogyan súlyosbodik a betegség, úgy ezek a foltok már megjelennek a tüdő mindkét oldalán más gyulladásos elváltozások kíséretében. Ha valakinél a tejüveghomály és a gyulladás már eléri a tüdő 75%-át, valamint mellkasi folyadék is megjelenik, az már nagyon súlyos állapotnak tekinthető.

A mellkas CT-vizsgálatok nem csak az éppen fertőzéssel küzdőknél töltenek be fontos szerepet, de így ellenőrzik a már gyógyult betegek későbbi állapotát is. Az utókövetés fontos részét képezik a tüdő CT-vizsgálatok, ugyanis a tapasztalatok szerint a középsúlyosan vagy súlyosan megfertőződött pácienseknél még fél év múlva is láthatók a COVID-19 betegség maradványai. A gyulladásos jelek méretükben csökkenhetnek és átalakulhatnak heges képletekké az idő folyamán, de nem tűnnek el. Sajnos emiatt a koronavírus fertőzésen átesett emberek nagyon sokszor légszomjról, fáradékonyságról panaszkodnak, amelyek egyértelműen a tüdő nem megfelelő működésére utalnak. A köhögés és a tüdőérintettség azoknál a COVID-19 fertőzötteknél is jelen van, akik nem kerülnek kórházba. Érdemes ezért minden olyan páciensnek post-COVID szűrést végeztetni az esetleges tüdőszövődmények feltárása céljából, akik könnyebb tünetekkel, otthon vészelték át a betegséget. Nálunk az Affideánál low-dose mellkas CT-vizsgálatot ajánlunk a COVID-on átesett pácienseknek, amelyek minimális sugárdózis-terheléssel járnak, így akár félévente bátran ismételhetők. Egy-egy ilyen mellkas CT-vizsgálat sugárterhelése megegyezik egy tengerentúli repülőút sugárterhelésével.

A legtöbben az utólagos vizsgálatokat azért halasztják el, mert félnek az egészségügyi intézményekben az esetleges újabb megfertőződéstől. Az Affidea Magyarország számára kiemelten fontos az egészségvédelem, ezért az összes telephelyén mind a dolgozók, mind a páciensek védelmében rendkívül szigorú COVID-19 protokollt vezetett be 2020 tavaszán. Mindemellett pedig támogatja a védőoltások minél szélesebb körű felvételét.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Egészséges Budapest Program – CT és- MR-vizsgálatok 7 napon belül

2023. 07. 31. elolvasom

Megosztás