Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Tudjon meg TÖBBET 5 PERC ALATT!
Évente 7 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálat zajlik hazánkban​ A gyors képalkotó vizsgálat életmentő lehet​ Szívultrahanggal is ellenőrzik a post-COVID szövődményeket!​

A SZÍVIZOM IZOTÓPVIZSGÁLATA

A szívizom nyugalmi állapotban, illetve terheléssel végzett izotópvizsgálata a korábbi szívizomkárosodás és a szívizom terhelésre fellépő vérellátási zavarának kimutatására szolgál. A vizsgálat a szívizom pumpafunkciójáról is képet ad.

Hogyan zajlik a szívizom izotópvizsgálat?

A szív nyugalmi állapotban végzett izotópos vizsgálata során a beteg vénás injekciót kap, majd kb. 30-45 perc elteltével elkészítjük a felvételt, miközben mozdulatlanul kell feküdni. A felvétel elkészítése kb. 20 percig tart. A terheléses vizsgálatot másik napon végezzük, amelynél a nyugalmi vizsgálatnál leírtakat megelőzi a beteg fizikai (futószőnyegen történő) vagy gyógyszeres terhelése. A nyugalmi vizsgálat fájdalommal nem jár, csak a vénás injekció okozhat enyhe kellemetlenséget. A terheléses vizsgálatkor ritkán a terhelés kardiológiai ellátást igénylő panaszt okozhat, a terhelést kardiológus végzi. A vizsgálat átlagosan 1,5-2,5 órát vesz igénybe.

Hogyan kell készülni a szívizom izotópvizsgálatra?

A szív izotópvizsgálatára mindkét alkalommal éhgyomorra kell érkezni. Kérjük, hozzon magával egy zsírosabb szendvicset vagy fél liter tejet vagy 5 dkg csokoládét. Ezt a radiogyógyszer vénás beadása után 10 perccel kell elfogyasztani, mivel ezek az epehólyagot összehúzzák, segítik az epeürülést, ezzel javítva a szív leképezésének minőségét. A terheléses vizsgálat előtt a betegtájékoztatóban leírt gyógyszereket el kell hagyni, és a vizsgálatok előtt koffeintartalmú italokat (kávét, energiaitalt, teát és kólát) sem szabad fogyasztani.

Hogyan kérhető a vizsgálat?

A vizsgálat elvégzéséhez szakorvosi beutaló szükséges. Beutalóval érkező pácienseink vizsgálatát előjegyzés szerint végezzük, és Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza. Az előjegyzési idő kb. 1–4 hét.

Az Affidea Magyarország központjaiban a vizsgálat a magánrendelések idején beutaló nélkül is kérhető, az árlista szerint. A magánrendelésen a vizsgálat általában egy héten belül megtörténik.

Bejelentkezés

Affidea Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ

1076 Budapest, Péterfy S. utca 8-20.

Bejelentkezés:

06-1-505-4231

Affidea MH-EK II.-es Telephely (MÁV)

1062 Budapest, Dózsa György út 112. D épület Aula (Pálmakert)

Bejelentkezés:
06-30-924-7153