Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Minden COVID-19-en átesett betegnek ajánlott a szívet és a tüdőt érintő kivizsgálás!

Minden COVID-19-en átesett betegnek ajánlott a szívet és a tüdőt érintő kivizsgálás!

2022. 03. 11. |

Még az enyhe tünetekkel járó COVID betegség után is megjelenhetnek szervezetünkben a hosszú távú szövődmények. A nem specifikus, sokszor szerteágazó, enyhe panaszok ellenére, ezek az elváltozások alattomosan alakulhatnak ki, súlyos esetben pedig akár az egészségünk tartós károsodásához is vezethetnek.

A SARS-CoV-2 vírus elsődlegesen a tüdőt támadja meg. A tüdő állapotának betegség utáni ellenőrzése kiemelten fontos, hiszen nem csak a betegség súlyos lefolyása jelentheti a légzőszervünk károsodását.

Előfordulhat, hogy a COVID-19 nem csak a tüdőben, hanem a fertőzés során a szív- és érrendszerben is okozhat elváltozást, ennek eredményeképpen pedig súlyos esetben szívizomgyulladás is kialakulhat. Leggyakoribb tünetei között szerepel például a szapora szívműködés, a mellkasi fájdalom, súlyosabb esetben pedig szívelégtelenség is felléphet. Mindenképpen ajánlott elmenni egy általános kardiológiai kivizsgálásra azoknak, akik átestek a COVID-19 fertőzésen.

Amennyiben pedig valaki rendszeresen sportol – legyen szó élsportról, rekreációs és hobbi sportról – akkor az edzések megkezdése előtt kardiológiai kivizsgálás mellett javasolt a CT-vizsgálat, amely kimutatja a tüdő károsodását is. A szív, vagy a tüdő fertőzés utáni állapota nem függ attól, hogy mennyire súlyosan zajlott le az esetleges koronavírus okozta betegség.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Korai stádiumban felfedezve az emlődaganat még jó eséllyel gyógyítható!

2022. 09. 29. elolvasom

Megosztás