Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Az egészséges felnőttkor a csecsemő ultrahanggal szűréssel kezdődik

Az egészséges felnőttkor a csecsemő ultrahanggal szűréssel kezdődik

2022. 05. 18. |

Ezer csecsemő közül 30 születik valamilyen súlyos betegséggel, míg 4 százalékuknál adódik valamilyen rendellenesség. Ezek nagy része kiszűrhető a korai csecsemő csípőízület-, és hasi ultrahang vizsgálatokkal, melyek eredménye baba agyi ultrahanggal lesz teljes.

Milyen problémákat keresnek ultrahanggal a szakorvosok?

A magzati időszakban végzett ultrahang vizsgálatokkal sok probléma feltárható, ezek követése újszülött- és csecsemőkorban is folytatódik. Emellett lehetnek olyan szervi rendellenességek, melyek csak a születés után diagnosztizálhatók a különböző baba ultrahang vizsgálatokkal. A csecsemő koponya ultrahang az agy állapotát vizsgálja. Bár a tünetmentes babáknál talált elváltozások többnyire veleszületett variációk, amelyek nem jelentenek betegségkockázatot, a szűrés fény deríthet egyéb rendellenességekre, például a terhesség alatti fertőzések és az oxigénhiányos állapotok okozta károsodásokra is. A baba hasi ultrahang vizsgálata a máj, lép, hasnyálmirigy, epehólyag, húgyhólyag, vesék, mellékvesék, illetve a belső ivarszervek problémáinak feltárását szolgálja. Ezzel a csecsemő ultrahang vizsgálattal deríthetők fel többek között a vese- és vizelet-elfolyási problémák, a húgyúti gondok, a reflux-betegség vagy a nyelőcső-, illetve a gyomorszáj-szűkület is. De alkalmas a ciszták, korai daganatok (elsősorban mellékvese és vese daganatok) felismerésére is. A csípő ultrahang a baba csípőízületeit szemléli, így az esetleges alul fejlődés, a következményes ficam is láthatóvá válik. A korai baba ultrahang vizsgálat megállapításai nyomán lehetségessé válik a még porcos állapotú ízületek fájdalommentes kezelése, ezzel a jövőbeli tünet- és panaszmentesség elérése.

A csecsemő ultrahang minden baba esetében ajánlott

Mivel a baba ultrahang vizsgálatok (ideértve a csecsemő koponya ultrahangot is) semmilyen kockázattal nem járnak, így szükség esetén akár több alkalommal is elvégezhetők. Mivel sok betegség és rendellenesség felderíthető a segítségükkel, így mindenki számára javasolt a korai hármas ultrahang vizsgálaton való részvétel. Még fontosabb a szűrés elvégzése, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, veseprobléma vagy csípőficam, illetve, ha a szülés során probléma adódott (ilyen jellemzően farfekvés, vagy ikerterhesség esetén jön szóba), vagy a terhesség közbeni vizsgálatok jeleztek valamilyen gondot (leggyakoribb ezek körül a vesék üregrendszeri tágulata). A hármas vizsgálatcsomagot szokták az újszülött 6 hetes szűrővizsgálatának is nevezni, mert a 6-8 hetes kor a legoptimálisabb időpont erre. Azonban semmiképpen sem érdemes 5-6 hónapos kornál tovább várni. A csecsemő koponya ultrahang eddig az időszakig végezhető el (a kutacs záródása miatt), de az ízületek fájdalommentes kezelése is akkor kivitelezhető jó eredménnyel, ha a baba csípőízületi ultrahang szűrése megtörtént fél éves korig.

Milyen előkészületek szükségesek a csecsemő ultrahang vizsgálatokhoz?

A csecsemő koponya ultrahang és a másik két szűrés esetében semmilyen előkészületet nem kell tenni (az éhgyomor sem kötelező). A baba ultrahang vizsgálatok oldal- vagy hanyatt fekvésben zajlanak és a kontakt zselé is elő van melegítve. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a baba nyugtalanná válik az ismeretlen helyszín és körülmények miatt. Ezért vigyünk magunkkal cumit vagy teával, tápszerrel, lefejt anyatejjel töltött cumisüveget, kedvenc játékot. Szintén jó ötlet a váltóruha, és -pelenka becsomagolása. A vizsgálatok leletkiadással együtt legfeljebb 30 percig tartanak.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Bács Éva, radiológus szakorvos.

Megosztás

További cikkeink

Az 50 év feletti nőknek és fizikailag inaktívaknak ajánlott elsősorban a csontsűrűségmérés

2022. 06. 06. elolvasom

Megosztás