Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Az egészséges felnőttkor a csecsemő ultrahanggal szűréssel kezdődik

Az egészséges felnőttkor a csecsemő ultrahanggal szűréssel kezdődik

2022. 05. 18. |

Ezer csecsemő közül 30 születik valamilyen súlyos betegséggel, míg 4 százalékuknál adódik valamilyen rendellenesség. Ezek nagy része kiszűrhető a korai csecsemő csípőízület-, és hasi ultrahang vizsgálatokkal, melyek eredménye baba agyi ultrahanggal lesz teljes.

Milyen problémákat keresnek ultrahanggal a szakorvosok?

A magzati időszakban végzett ultrahang vizsgálatokkal sok probléma feltárható, ezek követése újszülött- és csecsemőkorban is folytatódik. Emellett lehetnek olyan szervi rendellenességek, melyek csak a születés után diagnosztizálhatók a különböző baba ultrahang vizsgálatokkal. A csecsemő koponya ultrahang az agy állapotát vizsgálja. Bár a tünetmentes babáknál talált elváltozások többnyire veleszületett variációk, amelyek nem jelentenek betegségkockázatot, a szűrés fény deríthet egyéb rendellenességekre, például a terhesség alatti fertőzések és az oxigénhiányos állapotok okozta károsodásokra is. A baba hasi ultrahang vizsgálata a máj, lép, hasnyálmirigy, epehólyag, húgyhólyag, vesék, mellékvesék, illetve a belső ivarszervek problémáinak feltárását szolgálja. Ezzel a csecsemő ultrahang vizsgálattal deríthetők fel többek között a vese- és vizelet-elfolyási problémák, a húgyúti gondok, a reflux-betegség vagy a nyelőcső-, illetve a gyomorszáj-szűkület is. De alkalmas a ciszták, korai daganatok (elsősorban mellékvese és vese daganatok) felismerésére is. A csípő ultrahang a baba csípőízületeit szemléli, így az esetleges alul fejlődés, a következményes ficam is láthatóvá válik. A korai baba ultrahang vizsgálat megállapításai nyomán lehetségessé válik a még porcos állapotú ízületek fájdalommentes kezelése, ezzel a jövőbeli tünet- és panaszmentesség elérése.

A csecsemő ultrahang minden baba esetében ajánlott

Mivel a baba ultrahang vizsgálatok (ideértve a csecsemő koponya ultrahangot is) semmilyen kockázattal nem járnak, így szükség esetén akár több alkalommal is elvégezhetők. Mivel sok betegség és rendellenesség felderíthető a segítségükkel, így mindenki számára javasolt a korai hármas ultrahang vizsgálaton való részvétel. Még fontosabb a szűrés elvégzése, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, veseprobléma vagy csípőficam, illetve, ha a szülés során probléma adódott (ilyen jellemzően farfekvés, vagy ikerterhesség esetén jön szóba), vagy a terhesség közbeni vizsgálatok jeleztek valamilyen gondot (leggyakoribb ezek körül a vesék üregrendszeri tágulata). A hármas vizsgálatcsomagot szokták az újszülött 6 hetes szűrővizsgálatának is nevezni, mert a 6-8 hetes kor a legoptimálisabb időpont erre. Azonban semmiképpen sem érdemes 5-6 hónapos kornál tovább várni. A csecsemő koponya ultrahang eddig az időszakig végezhető el (a kutacs záródása miatt), de az ízületek fájdalommentes kezelése is akkor kivitelezhető jó eredménnyel, ha a baba csípőízületi ultrahang szűrése megtörtént fél éves korig.

Milyen előkészületek szükségesek a csecsemő ultrahang vizsgálatokhoz?

A csecsemő koponya ultrahang és a másik két szűrés esetében semmilyen előkészületet nem kell tenni (az éhgyomor sem kötelező). A baba ultrahang vizsgálatok oldal- vagy hanyatt fekvésben zajlanak és a kontakt zselé is elő van melegítve. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a baba nyugtalanná válik az ismeretlen helyszín és körülmények miatt. Ezért vigyünk magunkkal cumit vagy teával, tápszerrel, lefejt anyatejjel töltött cumisüveget, kedvenc játékot. Szintén jó ötlet a váltóruha, és -pelenka becsomagolása. A vizsgálatok leletkiadással együtt legfeljebb 30 percig tartanak.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Bács Éva, radiológus szakorvos.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Megnőtt a tüdő CT-vizsgálatok száma a világjárvány alatt

2022. 03. 11. elolvasom

Megosztás