Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Bemutatkozik a PCR-teszt

Bemutatkozik a PCR-teszt

2022. 03. 11. |

A PCR-teszt a SARS-CoV2 vírus sztenderd kimutatási módszere, nemcsak ez az egyik legbízhatóbb eljárás a fertőzés igazolására, de a legtöbb helyen ezt fogadják el hivatalos igazolásként is. Ismerje meg a PCR-tesztet!

A koronavírus fertőzések száma mind az öreg kontinensen, mind pedig hazánkban emelkedik, immár a negyedik hullámát éljük a pandémiának. A védőoltások mellett a védekezés egyik fő eszköze a megbízható tesztelés, a legtöbb külföldi és hazai hivatalban és intézményben negatív PCR-tesztet kérnek az oltatlan páciensektől.

Összefoglaló a PCR-tesztről

A koronavírus-fertőzés többféle módon igazolható: az egyik legismertebb és legrégebbi módszer a PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga (RNS) az orr- és/vagy garatváladékból. Mi, itt az Affideánál jelenleg a kórokozó genetikai állományának N gén-szakaszát vizsgáló tesztet használjuk, amely a tapasztalatok szerint a legmagasabb érzékenységű. Ez a teszt így bátran ajánlható oltatlan és oltott pácienseknek egyaránt. A mintavételt gyakorlott munkatársak végzik, majd a levett minta egy minősített mikrobiológiai laboratóriumba kerül, ahol kiértékelik. Az eredmények 24 óra múlva állnak rendelkezésre. A PCR-teszt a COVID-19 tesztek gold sztenderdjének tekinthető, azaz ezt elfogadják az uniós COVID-igazolványban utazáskor, ezt kérik a legtöbbször határátlépéskor világszerte, illetve itthon is, ha valamilyen egészségügyi intézménybe készülünk beavatkozásra, műtétre. A teszt előtt 8 órával nem szabad enni, folyadékot fogyasztani, dohányozni, fogat mosni, vagy szájöblítést végezni, mert ezek ronthatják a levett kenet minőségét.

Mire is használható a PCR-teszt?

A rendszeresen utazók jól tudják, hogy bizonyos államok negatív PCR-tesztet kérnek az országba való belépéshez. Ez a kérés olykor független attól, hogy valaki felvette-e már a védőoltást vagy sem. Minden külföldre készülőnek érdemes tájékozódnia az adott ország előírásairól, és még időben, itthon elvégeztetni a szükséges teszteket. Köztudott, hogy az otthon elvégzett antigéntesztek, amelyeket saját magunknak végzünk el, általában nem alkalmasak sem utazáshoz, sem karantén kiváltására, ezeket nem fogadják el az uniós COVID igazolványban sem. Az oltatlan utazók hazánkban továbbra is karanténba kerülnek automatikusan, ennek kiváltásához szintén csak hivatalos a PCR-típusú teszt használható. A hivatalos PCR-teszt ezen kívül bekerül az uniós COVID-igazolványba is, megkönnyítve ezzel azt, hogy az utazó bizonyos szolgáltatásokat igénybe vegyen az adott célországban.

Ki kérhet PCR-tesztet?

Tulajdonképpen PCR-tesztet bárki kérhet oltottságtól és életkortól függetlenül. Aki igazolt beteggel állt közelebbi kapcsolatban, vagy utazott, esetleg már felvette a védőoltást, de a környezetében kockázati csoportba tartozó személyek élnek, érdemes PCR-teszttel ellenőrizni az aktuális egészségi állapotát.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Ma már mesterséges intelligencia segítségével szűrik a tüdőrákot!

2022. 03. 30. elolvasom

Megosztás