Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Az 50 év feletti nőknek és fizikailag inaktívaknak ajánlott elsősorban a csontsűrűségmérés

Az 50 év feletti nőknek és fizikailag inaktívaknak ajánlott elsősorban a csontsűrűségmérés

2022. 06. 06. |

A csontritkulás hatékonyan szűrhető és gyógyítható, mégis 50 év felett egymillió magyart érint és főként a hölgyek körében gyakori. Tudjon meg többet erről a betegségről!

A csontritkulás, vagy ahogy az orvosok nevezik, osteoporosis az alacsony csontsűrűséggel és a csontszövet szerkezetének károsodásával alakul ki, ebből adódóan fő tünete a csontok törékenységének fokozódása. Ez a betegség szinte minden 50 év feletti embert érint, de leginkább a hölgyek tartoznak a fő kockázati csoportba. Az úgynevezett posztmenopauzális csontritkulás az idősebb hölgyeknél fellépő ösztrogénhiányra vezethető vissza, amelyet pluszban súlyosbíthat az időskori csontritkulás is. Ez utóbbi hátterében az áll, hogy idővel a csontot újraépítő sejtek működése csökken. Ezeken a negatív folyamatokon tovább ronthat a szervezetben lévő kevés D-vitamin és kalcium. A szakemberek szerint egyébként a csontritkulás hátterében főként genetikai tényezők állnak, valamint a menopauzán kívüli ösztrogénhiány (nőknél). Szintén kockázati tényező a sovány testalkat, az erős dohányzás, a nagy mértékű alkoholfogyasztás, a kalciumszegény étrend és a fizikailag inaktív életmód. Emellett léteznek olyan szteroidos kezelések, pajzsmirigy működési zavarok és bizonyos gyulladásos betegségek, amelyek szintén csontritkulást idézhetnek elő. Alapvetően a csontritkulásnak nincs semmilyen tünete, sokszor már csak a csonttörések irányítják rá a figyelmet. Ezért nagyon fontos a szűrés, hiszen idősebb korban a csonttöréses balesetet elszenvedők közül sokan már nem gyógyulnak meg maradandó károsodás nélkül.

A csontsűrűség-mérést az úgynevezett DEXA géppel végzik, amelynek működése tulajdonképpen a röntgen technológián alapul. Ez a berendezés a combfejekben és az alsó gerincszakaszon méri a csontsűrűséget kis dózisú röntgensugár segítségével. A páciens fekvő helyzetben, nyugalmi állapotban helyezkedik el a mérés ideje alatt. Maga az eljárás egyszerű, gyors és fájdalommentes. A leletben egy csontsűrűségre utaló arányszám (Z-score) szerepel, amely megmutatja, hogy az adott vizsgált páciens csontsűrűség-értéke mennyire tér el az azonos nemű, egészséges populáció átlagértékétől. Ezen kívül szerepel egy mérőszám (T-score), amely mutatja, hogy a mért érték mennyire tér el az optimális csonttömegtől. Egészséges értéknek tekinthető az 1 és az a fölött elhelyezkedő számok, viszont mínusz 2,5 alatt már csontritkulásról beszélünk. Az Affidea Magyarországnál is elérhető a szűrés, csontritkulás kezelésével pedig reumatológusaink foglalkoznak. Az orvosok megelőzésként mozgást, valamint kalciumdús étrendet, D-vitamint és K-vitamint ajánlanak, a betegségben szenvedőknek pedig személyre szabott gyógyszeres terápiával segítenek.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Egészséges Budapest Program – CT és- MR-vizsgálatok 7 napon belül

2023. 07. 31. elolvasom

Megosztás