Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464
Ilyen egy CT-vizsgálat menete!

Ilyen egy CT-vizsgálat menete!

2022. 03. 11. |

Tudta, hogy ma már egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat sugárterhelése kevesebb, mint egy tengerentúli repülőúté? Akár hasi CT akár koponya CT-vizsgálatra van szüksége, érdemes a legkisebb sugárterheléssel járó vizsgálatokat választani. Tudjon meg többet a CT-vizsgálatokról!

A CT-vizsgálat az egyik legelterjedtebb képalkotó eljárás az egészségügyben

A komputertomográfiai (CT) vizsgálatok forradalmasították az orvostudományt és manapság az egyik leggyakoribb képalkotó eljárásnak számítanak az egészségügyben. Mint ismeretes a CT-berendezés működése a röntgensugárzás elvén alapul. A CT gép egy röntgensugárnyaláb segítségével sok-sok szeletben világítja át a kijelölt testrészt, ebből rajzolódik ki számítógép segítségével az adott szerv pontos, belső képe. A CT-vizsgálatok többféle céllal készülhetnek, egyrészt felismerhetők különböző daganatos elváltozások a belső szervekben, informál a fejlődési rendellenességekről, az esetleges deformitásokról, baleseteknél a sérülések pontos helyéről és módjáról. Manapság olyannyira elterjedt a CT-vizsgálatok használata az orvoslás során, hogy a páciensek egészségügyi sugárterhelésének már több, mint a fele a CT-vizsgálatokból származik. Emiatt nagyon sok ember tart a röntgensugártól és annak káros hatásaitól, pedig ma már léteznek olyan egészségügyi központok, amelyek külön figyelmet szentelnek a sugárterhelés csökkentésének. Mi, itt az Affidea Magyarországnál nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkevésbé terheljük a hozzánk forduló páciensek szervezetét. Évek óta dolgozunk azon, hogy optimalizáljuk a CT gépeink sugárterhelését, ezzel a munkával pedig az országban egyedüliként elnyertük az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos sugárterhelés csökkentési minősítését.

Magyarországon egyedüliként ötcsillagos minősítéssel rendelkezünk a sugárterhelés csökkentése terén

A vállalatunk immár 8 éve fejleszti azt a módszert, amellyel sikerült a CT-vizsgálatok sugárterhelését 25-60%-kal csökkenteni. A folyamat során több szempontot is figyelembe kell venni,egyrészt el kell kerülni, hogy a betegeket túlzott sugárterhelésnek tegyük ki, másrészt olyan képminőséget kell elérni, amely diagnosztikai célra tökéletesen alkalmas. Ma már elmondható, hogy a röntgen elven működő orvosi radiológia elenyésző sugárterheléssel működik, így nem kell félni a betegeknek. Ezt jól példázza, ha megnézzük a daganatos betegségek rizikótényezőit: egy káros szenvedélyektől mentes, átlagos életet élő embernek 25% esélye van arra, hogy élete során daganatos megbetegedése alakuljon ki. Ez az esély egy dohányos, alkoholfogyasztó, keveset mozgó személynél már 60%-kal növekedik, ugyanakkor egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat kapcsán kockázati szám csupán 0,008%-kal nő.

Ez a CT-vizsgálat menete

Az Affideánál minden esetben törekszünk arra, hogy a pácienseink minden információt megkapjanak az általuk igénybe vett CT-vizsgálat előtt. Attól függően, hogy pontosan mely testrész vizsgálatát kell elvégezni, a felkészülés is többféle módon történik. Általánosságban elmondható, hogy bárkinél alkalmazható a CT képalkotó eljárás, ugyanakkor gyermekeknél és várandós nőknél csak igen indokolt esetben végzik el a sugárterhelés miatt. A komputertomográf egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlítható, ebben mozog egy asztal, amelyen a páciens fekszik a vizsgálat idején. Maga a vizsgálat a kiválasztott testrésztől függően 10-20 percig tarthat, ez alatt egyáltalán nem szabad mozogni és előfordulhat, hogy bizonyos időközönként a légvételt is abba kell hagyni. A képminőség kontrasztanyag nélkül is megfelelő, de előfordul, hogy a diagnózis pontosabb felállításához kontrasztanyagot is adunk intravénásan vagy szájon keresztül. A vénás jódtartalmú készítmény beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat. Ezen kívül a hasi, kismedencei vizsgálatokat kell kiemelni, mivel ezeknél a vizsgálat előtti egy-másfél órában szintén kontrasztanyagot, egy speciális folyadékot kell elfogyasztani lassan kortyolgatva, ez a belek jobb elkülönítését szolgálja.

Figyelem!
 
Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A vizsgálatok igénybevételéről minden esetben konzultáljon háziorvosával, beutaló orvosával vagy központunk radiológusával/szakdolgozójával!

Ez a cikk az Affidea által korábban megjelentetett cikk kivonata. Az eredeti cikk elkészítésében szakmai oldalról közreműködött Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója.

Kapcsolódó vizsgálatok

További cikkeink

Minden COVID-19-en átesett betegnek ajánlott a szívet és a tüdőt érintő kivizsgálás!

2022. 03. 11. elolvasom

Megosztás