Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

Az Affidea Magyarország Peer Review minőségbiztosítási rendszerrel javítja a CT/MR-vizsgálatok szakmai minőségét

Mi az a Peer Review rendszer?

A Peer Review rendszer gyakorlatilag egy minőségellenőrzési, azaz egy audit folyamat, amely fő célja a leletminőség javítása. Ebben az elsődleges radiológus által elkészített leletet egy másik szakorvos ellenőrzi és véleményezi a Peer Review rendszerben megadott szempontok alapján. A visszajelzések a radiológusok fejlődését és oktatását szolgálják.

Hogyan működik a Peer Review rendszer?

Az Affidea Peer Review rendszerében két dedikált koordinátor választja ki az ellenőrzésre kerülő vizsgálatokat figyelembe véve azt, hogy az adott radiológus mennyit dolgozik, hány leletet ad ki, és milyen típusú vizsgálatokat elemez. Ez a kiválasztási folyamat bár humán erőforrást igényel, mégis randomizáltan, szúrópróbaszerűen működik. A leletek innen négy tapasztalt radiológus kollégánkhoz kerülnek, akik a dokumentumok ellenőrzését szakterületek alapján végzik. A minőségellenőrzés során vizsgálják a szakmaiságot, a nyelvi helyességet, illetve a dokumentum struktúráját, valamint a diagnosztikai felvételek képi minőségét.

Egy hatékony és jól működő Peer Review rendszerrel tulajdonképpen a betegek járnak a legjobban, hiszen ezáltal sokkal könnyebben biztosítható, hogy minél kevesebb hiba történjen.

Hány lelet kerül másodellenőrzésre a Peer Review rendszerben?

Az Affidea Magyarország nemzetközi összevetésben is kiemelkedő módon már elérte, hogy a vizsgálatok közel 3%-a ellenőrzésre kerüljön, ez gyakorlatilag több, mint 200 db különböző CT és MR-vizsgálat másodleletezését jelenti havonta.

A világ élvonalában az Affidea leletek minősége

A Peer Review nemzetközi standardok szerint elfogadhatónak számít, ha 3-5 % között mozog a komoly hibát tartalmazó leletek aránya és csak 70-80%-között a jó leletek aránya. Ehhez képest az Affidea Magyarország komoly eredményeket ért el, hiszen nálunk a minőségellenőrzésen átesett leletek 90%-a jó lelet, ráadásul a jelentősebb hibát mutató vizsgálatok aránya csupán 1% vagy az alatt van. A feltárt esetek természetesen minden esetben javításra kerülnek és a beküldő orvost is értesítjük. Ilyen magas szakmai színvonallal igen kevés egészségügyi intézmény dicsekedhet még nemzetközi viszonylatban is.